Het aantal sociale huurwoningen van woningcorporaties in Rotterdam is gedaald van 118.372 naar 118.366. Het percentage daalde van 36,8 naar 36,5 van de 324.597 woningen, die de stad per 1 januari 2024 in totaal telde.
Dit blijkt uit de nieuwste, vorige week gepubliceerde cijfers van datawonen.nl. Op deze site van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening staat ‘s lands meest betrouwbare en officiële informatie over de omvang van de voorraad van sociale huurwoningen. Van elke gemeente is te zien hoeveel zogeheten DAEB-woningen worden verhuurd door woningcorporaties. DAEB is de afkorting van Diensten van Algemeen Economisch Belang.
Cijfers over de aantallen sociale huurwoningen in bezit van particuliere verhuurders ontbreken nog steeds. Hun omvang zal overigens gering zijn. Dat komt omdat ze pas kunnen meetellen in het sociale segment als ‘zij een aanvangshuurprijs hebben tot de huurtoeslaggrens en dat zij via de huisvestingsverordening beschikbaar zijn voor de doelgroep’, aldus de - geactualiseerde - disclaimer van datawonen.nl.
In Rotterdam is het aantal particuliere huurwoningen, waarvan de toewijzing aan urgent woningzoekenden is geregeld - en daadwerkelijk afgedwongen - via de huisvestingsverordening nog zeer beperkt. Naar verluidt zijn dat er niet meer dan 6000, dus minder dan 2 procent van de 324.597 Rotterdamse woningen.
Los daarvan valt - ook in Rotterdam - niet met zekerheid te zeggen of particuliere woningen een huur hebben van minder dan 900 euro, de huurtoeslaggrens per 1 juli. Dat komt omdat particuliere huisbazen niet hoeven te melden aan de gemeente voor wat voor prijs zij hun woningen verhuren.
Bij elkaar opgeteld overschrijdt de Rotterdamse sociale voorraad van corporaties en particulieren tezamen derhalve niet de (36,5 plus 2 is) 38,5 procent.
Dat is beduidend lager dan hetgeen VVD-gemeenteraadslid Erik Verweij onlangs nog beweerde in een opiniestuk in de Telegraaf. “Waar in heel Nederland nog ongeveer 30% van de woningen sociale huurwoningen zijn, is dat in steden als Rotterdam en Amsterdam ongeveer 50%”, schreef de welbespraakte Verweij.
Het verspreiden van te rooskleurige ‘sociale’ cijfers is in Rotterdam al zowat sinds mensenheugenis een rage. In hun Woonvisie 2040 schrijven burgemeester en wethouders ook, net zoals Verweij, dat bijna de helft van de Rotterdamse woningen tot het sociale segment behoort.