Socioloog geeft gemeenteraad les over inzet politiehond

29 March 2021, 06:30 uur
Politiek
mainImage

Politiewetenschapper Jaap Timmer voegt zich komende donderdag digitaal bij de commissievergadering Veiligheid in Rotterdam om een toelichting te geven over de inzet van politiehonden. Het onderwerp is actueel omdat er eerder dit jaar stampij ontstond na een uitzending van Zembla, waaruit bleek dat de Rotterdamse politie buitensporig geweld zou hebben gebruikt bij een arrestatie met een politiehond.

Politiehonden zijn het op één na zwaarste middel waar de politie over beschikt. Daarbij is de inzet van politiehonden niet zonder controverse. Sommige honden bijten door, ook als zij het commando krijgen om te stoppen. Om de bek van het dier los te krijgen bestaan zogenaamde breeksticks. Ook zijn de hondenbegeleiders uitgerust met een stropkoord, waarmee de hond gewurgd kan worden als hij niet op tijd los laat. Een praktijk met ernstige volgen voor mens en dier. Politiewetenschapper Jaap Timmer kwalificeerde het politieoptreden met hond in Rotterdam als marteling.

De raadsleden Lammering (PvdA) en Arsieni (D66) hebben er schriftelijke vragen over gesteld aan burgemeester Aboutaleb en ook antwoord gekregen. Maar het vraagstuk wordt donderdag nog een keer uitvoerig tegen het licht gehouden, nu ook in aanwezigheid van Timmer, die als socioloog verbonden is aan de afdeling Bestuurswetenschap & Politicologie van de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij doet sinds 1991 onderzoek naar politie- en veiligheids­vraagstukken en in het bijzonder naar vraagstukken van geweld in politiewerk. 

In de huidige ambtsinstructie ontbreekt een precisering over wanneer en onder welke voorwaarden een politiehond mag worden ingezet als geweldsmiddel. Voor de toetsing van de inzet van dit middel wordt teruggevallen op de beginselen van proportionaliteit en subsidiariteit, die op grond van de Politiewet gelden.

In de nieuwe Ambtsinstructie wordt de inzet van de hond als geweldsmiddel nader gereguleerd, op basis van de aanbevelingen van de Nationale Ombudsman en het adviesrapport ‘de gebeten hond’. Er komen heldere, duidelijke criteria voor de inzet en een waarschuwingsplicht.

Per jaar vinden er landelijk zo’n 360 bijtincidenten plaats. Dat is overigens 1% van de ingezette geweldsmiddelen. Op jaarbasis wordt per hond/geleider gemiddeld minder dan één keer gebeten. Bij het tankstationincident is in de Zembla uitzending een beperkt beeld gegeven van de totale casus, schreef de burgemeester in één van zijn antwoorden.