SOR laat verhuurpraktijken directeur Najja onvermeld in jaarverslag

24 August 2023, 05:55 uur
Politiek
mainImage
Najja

De Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam heeft in haar jaarverslag 2022 onvermeld gelaten dat directeur Hassan Najja naast zijn jaarsalaris van 203.000 euro ook nog inkomsten genoot uit de verhuur van een aantal pandjes, die hij al langere tijd in bezit had. En nog steeds heeft. 

Op 5 mei kreeg vicevoorzitter Dominique Strörmann van de Raad van Commissarissen van de SOR van Nieuwsuur, dat bezig was met onderzoek naar commerciële belangen van topfunctionarissen van woningcorporaties, te horen dat Najja onroerend goed verhuurt. Najja zelf had ‘zijn’ commissarissen daar nimmer iets over verteld, hetgeen op gespannen voet staat met de integriteitscode, die geldt voor topfunctionarissen bij woningcorporaties. 

Op 10 mei - dus vijf dagen later - publiceerde de SOR daarentegen wel het jaarverslag 2022, waarin staat dat er ‘zich bij de besluitvorming door de RvC geen onverenigbaarheden en zijn geen schendingen van integriteit’ zouden  hebben voorgedaan. 

In juni, vlak voor de veel bekeken uitzending van Nieuwsuur over de vastgoedbelangen van topfunctionarissen bij corporaties, sprak Strörmann haar ongenoegen uit over Najja’s verhuurpraktijken. De vicevoorzitter schreef: “Had de functionaris (Najja)  het huizenbezit gemeld, dan had de RvC 'met gefronste wenkbrauwen gezeten". 

Kan Strörmann uitleggen hoe dat zit? Was het niet logischer geweest dat in het jaarverslag wel was opgemerkt dat Najja had verzuimd om melding te maken van zijn vastgoedbelangen? 

Haar reactie namens de gehele RvC luidt: “De heer Jonker heeft in die zin gelijk, dat Nieuwsuur mij belde op 5 mei en dat we op 10 mei het jaarverslag, als onderdeel van de jaarstukken 2022, hebben vastgesteld. Tijdens die vergadering bespraken we de kwestie ook met de bestuurder (Najja). In dat gesprek is gebleken dat er bij de leden van de RvC geen sprake was van vastgoedbezit/eigendom anders dan voor privégebruik. De wetenschap omtrent het bezit van de bestuurder (Najja) noch het gesprek tijdens de vergadering van 10 mei heeft gevolgen gehad voor de tekst van het jaarverslag. De kwestie kwam immers ook pas in 2023 aan het licht”. 

Van de mogelijkheid om er wel melding van te maken onder het kopje ‘Gebeurtenissen na balansdatum’ werd geen gebruikgemaakt door de commissarissen van de SOR. 

Belangstellenden zullen tot medio 2024 moeten wachten hoe de SOR het verzwegen vastgoedbezit van Najja zal becommentariëren. Strörmann: “In het jaarverslag van de RvC over 2023 zal daarom aandacht worden besteed aan dit onderwerp”. 

Najja zelf is dan al lang en breed vertrokken. Over een week, per 1 september, treedt hij in dienst van woningcorporatie Casade in Waalwijk. 

 

Zie ook http://kjonker.blogspot.com/2023/06/ook-de-sor-in-opspraak.html