mainImage

SP: Huurders worden domgehouden

Inzet rechts: raadslid Jonker
27 maart 2021, 00:20 uur
Politiek, IJsselmondeNieuws, NieuwsopBeeld

door Jan D. Swart

Rotterdamse huurders van woningcorporaties mogen niet te weten komen welke plannen er voor hun woningen worden voorbereid voor 2022 en 2023. Die plannen staan in prestatiebiedingen van de corporaties. Ze moeten uiterlijk eind juni naar de gemeente worden verstuurd.

Op basis van de biedingen moeten eind dit jaar afspraken gemaakt zijn. Afspraken over onder meer hoeveel woningen worden gerenoveerd, verduurzaamd, nieuw gebouwd, gesloopt, geliberaliseerd en verkocht.

SP-raadslid Kees Jonker beklaagt zich erover dat de gemeente de biedingen tot geheim stuk heeft verklaard. Weliswaar krijgen huurdersorganisaties, die de belangen van de huurder behartigen, de biedingen als vertrouwelijk document opgestuurd. Maar ze kunnen het niet op hun website zetten met de vraag aan hun achterban: wat vinden jullie ervan?

Op de site van de SP legt de dieprode Jonker uit wat hem zoal dwarszit ten aanzien van die prestatiebiedingen. Hij vindt het maar niks dat er geen sprake mag zijn van transparantie en openheid.

Het raadslid heeft duidelijk minder scrupules dan de burgemeester als het gaat om het openbaarmaken van prestatiebiedingen. De SP publiceerde in september 2019 zo'n strikt geheime bieding (die van Havensteder 2017). Die bieding was afkomstig van De Brug, de officiële huurdersorganisatie van alle Havenstederhuurders in Rotterdam.

Woningcorporaties, die hun biedingen onder geheimhouding aan huurdersorganisaties laten inzien, beroepen zich erop dat zij met die huurdersorganisaties afspraken hebben gemaakt over hoe om te gaan met die geheimhouding.

Jonker is er nog niet achter hoe die afspraken eruitzien en of er iets van op papier staat. Hij gaat ervanuit dat er toch op z'n minst een soort straf of sanctie moet staan. Maar ook daarover tast hij in het duister.