SP-jeugd woest op bouwwethouder Chantal Zeegers

4 December 2023, 16:40 uur
Politiek
mainImage

De jongeren van de SP Rotterdam hebben gisteren bij de bouwplaats naast de Markthal actie gevoerd tegen het bouwbeleid van D66-wethouder Chantal Zeegers, omdat zij met haar ambtenaren besloten hebben om - midden in de woningcrisis -  de grondprijzen voor sociale huurwoningen met 150% te verhogen. De jongeren van de SP vinden dit unfair. Zij hingen een poster als statement op een bouwterrein in het centrum van Rotterdam. 

Afgelopen jaar kondigde Zeegers aan de grondprijzen van Rotterdamse sociale huurwoningen meer dan te verdubbelen. Uit een artikel van het Algemeen Dagblad bleek afgelopen oktober dat Zeegers de prijs van 100 naar 250 euro per vierkante meter wilde brengen. Hierdoor is wonen in eigen stad voor Rotterdammers met een lager inkomen nog minder bereikbaar. Dat maakte woningcorporaties en vele lokale politieke partijen in de oppositie woest. Ook Co Engberts (PvdA) verafschuwde de keuze van Zeegers: “De wethouder verschuilt zich achter het coalitieakkoord, maar dat is laf. Ze belazert de boel en doet haar werk niet: zorgen dat woningen gebouwd kunnen worden voor Rotterdammers. Zeegers brengt de woningbouw tot stilstand”, citeren de SP-jongeren hem. Partijen als ChristenUnie, GroenLinks en Volt keerden zich ook tegen het plan.

Ondanks de woedende reacties in de oppositie, kreeg dit plan genoeg steun om ingevoerd te worden. Coalitiepartij VVD steunde destijds het voorstel en noemde het een “‘belangrijke stap vooruit’”. 

“Deze maatregel van de wethouder, jaagt de echte Rotterdammer langzaam maar zeker haar eigen stad uit”, is de mening van Kirsten Tuijp, mede-actievoerder van de SP-jongeren Rotterdam. “Sociale huurwoningen in de stad waren al schaars en onbetaalbaar, maar door deze verhoging zijn veel Rotterdammers genoodzaakt een woning te zoeken in bijvoorbeeld Hellevoetsluis of Spijkenisse. Deze maatregel zou ervoor moeten zorgen dat randgemeentes zoals Barendrecht en Lansingerland meer sociaal gaan bouwen. Terwijl er in Rotterdam aan de lopende band torenhoog geprezen koopappartementen worden gerealiseerd. Belachelijk!”