Dagblad010 | SP maakt in succesfilm nu Jetten 'trekpop'

SP maakt in succesfilm nu Jetten 'trekpop'

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De SP heeft in het voor velen omstreden en voor anderen buitengewoon geslaagde campagnefilmpje over Europa en zijn megalomane 'PvdA-keizer' Frans Timmermans een trekpop verwijderd met de beeltenis van premier Mark Rutte na een klacht van cartoonist Ruben L. Oppenheimer. De pop was volgens de tekenaar identiek aan een tekening die Oppenheimer ooit maakte van toenmalig minister Ivo Opstelten. Het hoofd was van een andere cartoon.

De SP heeft de trekpop door een ander model vervangen, nu met het hoofd van D66-voorman Rob Jetten. Het filmpje, waarin ene Hans Brusselmans de hoofdrol speelt, is bedoeld als kritiek op Europees Commissaris Frans Timmermans (PvdA), wiens ambities als griezelig worden gezien. 

De advocaat van de cartoonist bevestigt dat de SP schriftelijk heeft laten weten het campagnefilmpje offline te halen. Oppenheimer eiste daarnaast een rectificatie, maar daar is nog geen reactie op gekomen. Mocht die uitblijven, dan worden stappen ondernomen. Het is voor Oppenheimer erg belangrijk dat het filmpje werd verwijderd en dat er een rectificatie komt, aldus de advocaat. Als cartoonist wil hij namelijk onpartijdig blijven en op geen enkele manier geassocieerd worden met een politieke partij.

Premier Rutte noemt het spotje bagger, stom, belachelijk en vreselijk flauw. ''Dit gaat de SP stemmen kosten en Frans stemmen opleveren.''

SP-voorzitter Ron Meyer verdedigt het filmpje als ''aanval op de macht''. Timmermans is het gezicht van die Europese macht. Hij is niet links, aldus Meyer. ''Timmermans wil baas van de commissie worden, wij willen die commissie afschaffen.''


Foto: Digitaal Dagblad