Vijftien burgemeesters hebben het Rijk gevraagd om een investering van jaarlijks 500 miljoen in een vitaal herstelplan voor achtergestelde wijken. Aart van Zevenbergen, de fractievoorzitter van de Rotterdamse SP, zit als een bok op de haverkist en heeft wethouder Grauss (Armoedebeleid) onmiddellijk gevraagd hoeveel geld er via Aboutaleb deze richting opkomt. ‘’Want in Rotterdam heeft de coronacrisis de kloof tussen arm en rijk vergroot en de armoede verder verdiept’’, zegt hij.
In het landelijke deltaplan voor armere wijken moeten volgens de SP vooral investeringen in ontmoetingsplekken worden opgenomen. Van het geld moeten bewonersinitiatieven op het gebied van jeugd en welzijn kunnen worden betaald. Verder kleine lokale en in de wijk gewortelde welzijnspartijen. Het maatschappelijk vastgoed moet behouden blijven en tenslotte pleit Van Zevenbergen voor vergroening van de wijken. Vandaar dat hij wil weten welk deel van die jaarlijkse 500 miljoen de richting van de Coolsingel oprolt. Hij wil een rekensommetje maken.
Bovendien moet de aanpak, vindt hij, gerealiseerd kunnen worden samen met de gebiedscommissies, wijkraden, wijkcomités en vooral met de bewoners. ‘’Dus geen herhaling van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid voor wat betreft de sloop van betaalbare woningen’’, laat hij cynisch weten. ‘’Het herstelplan moet geen verkapte bevolkingspolitiek zijn.’’
''Welke wijken komen er trouwens voor in aanmerking?'', vraagt hij Grauss.