mainImage

SP Rotterdam schond eigen regels bij verkiezingen

Het enige SP-raadslid in Rotterdam: Theo Coskun (r)
23 mei 2022, 08:47 uur
Politiek

Het partijbestuur van de SP heeft in strijd met de eigen statuten en regels deelname van de partij bij de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam doorgedrukt. Dat staat in een oordeel van de interne beroepscommissie van de partij dat NRC heeft ingezien.

Een groep Rotterdamse leden had bezwaar gemaakt tegen het besluit van het partijbestuur toch mee te doen, omdat de leden van de Rotterdamse afdeling juist tegen deelname hadden gestemd. Het is hoogst uitzonderlijk dat het SP-partijbestuur van de interne beroepscommissie zo’n forse tik op de vingers krijgt. Om die reden eisen de bezwaarmakers dat een groot deel van het partijbestuur opstapt.

De SP-top gooide eind vorig jaar tientallen leden uit de partij die niet loyaal zouden zijn aan de partij vanwege hun betrokkenheid bij voormalige jongerenclub Rood of discussiegroepen als het Marxistisch Forum. Onder hen waren ook Rotterdamse leden, van wie een aantal op de kandidatenlijst voor de verkiezingen stond. De afdeling weigerde hen van de lijst te halen en stemde ook tegen een alternatieve lijst die in opdracht van het partijbestuur was samengesteld. Desondanks zette het partijbestuur verkiezingsdeelname met die alternatieve lijst door. De SP haalde één zetel.


Door: ANP | Foto: Gemeente Rotterdam