mainImage

SP Rotterdam voert actie tegen de schimmel van Vestia

30 oktober 2022, 17:08 uur
Politiek, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

''Torenhoge huren maar achterstallig onderhoud, schimmel en lekkages: de wooncrisis nam de afgelopen jaren een schrijnende vorm aan voor veel huurders van Vestia. De woningcorporatie had financiële problemen door financieel mismanagement en daardoor ontstonden grote problemen in de huizen. Daar moet nu echt een eind aan komen'', vindt de Rotterdamse fractie van de SP, die van de verantwoordelijke woningcorporatie Vestia in 2023 - als ze wordt opgesplitst en in Rotterdam 'Hef Wonen' wordt - eindelijk eens ''een fatsoenlijke organisatie' wil laten maken.

"Het is idioot dat je als huurder zoveel betaalt maar niets over je huis te zeggen hebt. Het onderhoud is regelmatig schandalig slecht, maar de top van Vestia en de politiek die lokaal aan de macht is kijken weg. Dat moet echt anders. De verhuurder zou meer een vereniging dan een bedrijf moeten zijn", zegt Emin Başoğlu, burgerraadslid SP Rotterdam. 

De dieprode socialisten kwamen samen met huurders in actie voor twee eisen: eigen onderhoudsmonteurs per wijk in dienst nemen, zodat huurders één aanspreekpunt hebben en onderhoud beter en goedkoper kan. En er moet daarbij inspraak voor huurders zijn, in de vorm van inloopavonden en een lokaal kantoor. Honderden Vestia-huurders en de huurdersraad namen deze eisen inmiddels over.

SP-kamerlid Sandra Beckerman steunt de actie van harte en komt daarom met een groep Vestia-huurders naar het aanstaande dinsdagmiddag geplande afscheidssymposium van Vestia om de eisen definitief ingewilligd te krijgen: "Het is tijd voor huurders om op te staan! Er moet niet over, maar met huurders gepraat worden daar. Te lang zijn zij niet gehoord, terwijl goed en betaalbaar wonen toch de basis moet zijn in een welvarend land als Nederland. Nu kunnen we zorgen dat dit voor huurders van Vestia verbetert."