Zware kritiek op de particuliere aandeelhouders en directie van Ahoy van de kant van de SP, die het belachelijk vindt dat in de hallen wapentuig wordt uitgestald terwijl de oorlogsindustrie keihard profiteert van oorlog en vernietiging met grote stromen ontheemden en vluchtelingen tot gevolg. Aan het woord fractievoorzitter Theo Coskun, die deze week ook al opzien baarde met het spandoek ‘Pleurt op met je brug’ in relatie tot de nieuwe oeververbinding van Zuid naar de Esch.
Coskun als nestor van de Rotterdamse gemeenteraad (wit kostuum, rode stropdas) op zowel oorlogspad als op vredesmissie. In elk geval wil hij de wapens weg uit Ahoy, weg van Rotterdams grondgebied waar een wapenbeurs een internationaal symposium opvolgt. Als het nu niet meer kan, dan in elk geval in de toekomst niet en daarna nooit meer.
‘’Meer dan 140 bedrijven hebben hun wapentuig uitgestald in de expositiehallen van ons Ahoy. Ook in eerdere jaren. In 2021 vond de SP het al onbegrijpelijk en verwerpelijk dat producenten van moordtuig een welkom onthaal kregen in deze stad’’, heeft Coskun aan burgemeester Aboutaleb laten weten. ‘’En dat terwijl Rotterdam 83 jaar geleden zelf bijna totaal verwoest werd door bommen en granaten.’’
Coskun is des duivels op Ahoy, dat in zee gaat met ''bedrijven die hun wapens recent nog hebben uitgetest en nu nog uittesten op onschuldige burgers in het Midden Oosten en elders in de wereld.''
Ooit – laat Coskun verder weten – waren de gebouwen van Ahoy eigendom van de gemeente Rotterdam. ''In 1983 volgde 'verzelfstandiging' met de gemeente als enige aandeelhouder. Later werden de aandelen ‘verkocht aan een aantal particulieren’, maar in de harten van de Rotterdammers is 'Ahoy al 55 jaar van ons allemaal, want niet voor niets heeft de gemeenteraad van Rotterdam ooit ingestemd met de bouw van Ahoy, later met verbouwingen en moderniseringen. Een verandering die ook nu nog doorgaat met uitbreidingen in het kader van het Hart van Zuid. Rotterdam heeft Ahoy nodig en Ahoy de Rotterdammers’’, aldus Coskun, die duidelijk van mening is dat al die vroegere constructies en hulpdiensten (vaak via het toenmalige OBR) niet matchen met de slogan 'Hier komen dromen tot leven!' waar Ahoy reclame mee maakt?