De SP leek van plan om aan te tonen dat wethouder Chantal Zeegers fabeltjes verkoopt met haar bewering dat in 2023 maar liefst 29 procent van de Rotterdamse bouwproductie uit sociale huurwoningen zou hebben bestaan.
In oktober vorig jaar stelde SP-gemeenteraadslid Theo Coskun extra schriftelijke vragen over dat onderwerp. Hij vroeg om informatie over waar de 897 sociale huurwoningen staan, waarvan volgens Zeegers de bouw in 2023 zou zijn gestart. En door wie ze worden gebouwd. Uit de antwoorden, die Coskun in februari kreeg, valt op te maken, dat die 29 procent van Zeegers veel te rooskleurig is.
Daarnaast springt in het oog dat de wethouder niet langer, zoals zij in januari 2024 wel deed, uitdraagt dat de sociale bouwproductie in 2023 897 bedroeg maar 956. Oftewel een nog hogere, nog rooskleuriger score! Veroorzaakt door het - toch - bij de sociale productie optellen van 84 flexwoningen en 15 onzelfstandige woningen van niet-toegelaten instellingen.
Zeegers’ 29 procent is in werkelijkheid slechts 15 procent. Reken maar mee op uw kladblokje. Breng (84 plus 15 is) 99 in mindering van 956. Dan blijven nog 857 sociale huurwoningen over. Dat aantal moet vervolgens nog worden verminderd met 379, welk aantal studentenwoningen een projectontwikkelaar in het Brainpark gaat bouwen. Slotsom: de sociale bouwproductie in 2023 bedroeg (857 min 379 is) 478 woningen. Dat is 15 procent van de totale bouwproductie van 3178.
Het getuigt van evenveel luiheid als berusting dat Coskun niets heeft gedaan met wat valt op te maken uit de beantwoording van zijn vragen. By the way: hij gaf ze de titel ‘Sociale huur moet echt lukken’. Leuke titel, maar sociale huur in Rotterdam gaat echt niet lukken als je fabeltjes voor zoete koek neemt. Van die 478 moeten ook nog eens de honderden woningen worden afgetrokken, die zijn gesloopt om plaats te maken voor die vergunde nieuwbouw. Per saldo neemt het aantal sociale huurwoningen dan niet tot nauwelijks toe.
De SP is een partij, die graag op straat actie voert en protesteert tegen falend woonbeleid in Rotterdam. Mooi verhaal. In de gemeenteraad is de SP echter de partij, die verzuimt een wethouder tot de orde te roepen wanneer zij ten onrechte stelt dat de bouwproductie van sociale huurwoningen 29 procent in 2023 bedroeg. En ‘op schema’ zou liggen. Om dat verzuim goed te maken zou het een geweldig idee zijn om te regelen dat de gemeente weer begint met het jaarlijks verstrekken van een overzicht van hoeveel goedkope (en meestal in slechte staat verkerende) corporatiewoningen worden gesloopt. Plus een overzicht van het aantal sociale huurwoningen dat door uitponding/verkoop aan de betaalbare huurvoorraad wordt onttrokken. Heb je zo’n sloopoverzicht en uitpondlijsten van corporaties, dan valt preciezer te berekenen hoeveel sociale huurwoningen er overblijven.