Dagblad010 | SP wil onderzoek naar frauduleuze kinderopvanginstellingen
mainImage

SP wil onderzoek naar frauduleuze kinderopvanginstellingen

11 juni 2021, 12:46 uur
Politiek

Heeft de gemeente Rotterdam de suggestie gedaan aan toeslagenouders om gebruik te maken van de kinderopvanginstelling Sarafina, die niet geregistreerd bleek en op hun website met vage beloften minima in opleiding en ouders in een re-integratietraject een regeling voorstelde, waarbij de ouders geen eigen bijdrage hoefden te betalen?

Raadslid Van Zevenbergen (SP) heeft die vraag gesteld omdat er ouders zijn die in grote financiële problemen zijn gekomen door hoge terugvorderingen toen bleek dat Sarafina frauduleus handelde.

‘’Sommige ouders hebben het vermoeden dat zij door opname in het Fraude Signalering Voorziening ook vele obstakels hebben ondervonden in hun bijstandstraject. Ze geven aan dat zij meerdere malen geconfronteerd zijn met onaangekondigde huisbezoeken en onaangekondigde telefonische gesprekken’’, aldus Van Zevenbergen. ‘’Ouders hebben geruime tijd onder de armoedegrens moeten leven, omdat zij onder andere zijn ingekort op hun bijstand of vanuit hun gedeeltelijke UWV-uitkering niet werden aangevuld met een gedeeltelijke bijstandsuitkering.’’

De fractie van de SP wil uitgezocht hebben of er in het verleden nog andere kinderopvanginstellingen in Rotterdam geweest zijn, die óók een regeling aanboden waarbij werd gesteld dat ouders de eigen bedrage niet hoefden te betalen?

Een laatste groep ouders zijn moeders die gedupeerde zijn geworden van het toeslagenschandaal doordat zij hun kind of kinderen hadden ingeschreven op een later gebleken illegale kinderopvang. Van Zevenbergen noemt als voorbeeld hiervan: Claire’s Daycare in Rotterdam.

‘’Ouders hebben duizenden euro’s moeten terugbetalen. Dus wat is de verantwoordelijkheid van gemeente Rotterdam geweest om ingeschreven ouders in te lichten over Rotterdamse kinderopvanginstellingen die niet meer geregistreerd waren in het Landelijk Register Kinderopvang?’’, vraagt hij zich af.

De website van Sarafina bestaat trouwens nog steeds.