SP: Woonstad? Dat is Duurstad

4 June 2021, 22:24 uur
Politiek
mainImage
Gerdesiaweg

Woonstad heeft met het besluit om de wooncomplexen aan de Gerdesiaweg, Van der Leckestraat en Van de Broekstraat te slopen, de inspraak van bewoners volledig genegeerd. Dat zegt de SP, die bovendien vindt dat Woonstad voorbij gaat aan de bouwhistorische waarde van de complexen en de goede mogelijkheden voor renovatie.

‘’Woonstad laat een buurt jarenlang verwaarlozen, verricht geen onderhoud, laat bewoners met lekkages en tochtende kozijnen zitten. Terwijl in de huur ook deugdelijk onderhoud zit, krijgen de huurders niet waarvoor ze betalen. Woonstad gebruikt de huurders als melkkoe’’, laat SP Rotterdam-bestuurslid Wijnand Rijnders in een verklaring weten.

‘’Woonstad communiceert vervolgens aan de huurders en politici dat de staat van de woningen zó slecht is dat er gesloopt en nieuw gebouwd moet worden. Voor politici die vóór de “Woonvisie” zijn een feestelijk bericht. Want geboren en getogen Rotterdammers zien zij liever opzouten en plaats maken voor dure import.’’

Rijnders verder: ‘’Maar de sloop-nieuwbouw gaat wel “sociaal” natuurlijk. In Nieuw Crooswijk kregen alle 1800 huishoudens terugkeergarantie in Nieuw Crooswijk maar die moesten wel in ca. 400 nieuwe sociale huurwoningen gepropt worden omdat de rest van de woningen onbetaalbaar waren voor de Crooswijkers. En zie heb je een wijk met dure import met hoge hypotheken en hoge huren. Dure import die zich op de Kerkhoflaan verschuilen achter een groot metalen hek. Woonstad Rotterdam zou eigenlijk Duurstad Rotterdam moeten heten.’’

Geraffineerd gentrificeren

Volgens de SP communiceert Woonstad dat het in Gerdesia-Midden om de bouw 130 nieuwe sociale huurwoningen gaat en wijst op 2 adders onder het gras: 1) de grootte van de nieuwe huurwoningen is onduidelijk, 2) Woonstad kent 2 categorieën sociaal, basis en plus . Voor de plus categorie moet de huurder meer huur betalen en maar ook een hoger inkomen hebben. ‘’Een geraffineerde wijze van gentrificeren onder het mom van “sociaal”.

De SP stelt zich daarom achter het renovatieplan voor de zittende bewoners van architect en emeritus hoogleraar Jouke Post. Het renovatieplan van Jouke Post omvat de 114 bestaande woningen renoveren en 27 ouderenwoningen bijbouwen dat is totaal 141 woningen. Dat zijn er 11 meer dan de 130 kleine “sociale” huurwoningen van Woonstad. De nieuwbouw ouderenwoningen kunnen gebruikt worden als wisselwoning tijdens de renovatie.

Reactie Woonstad

Voor bewoners is de sloop een heftige boodschap, realiseert Woonstad zich. ‘’We zijn dan ook niet over een nacht ijs gegaan om dit besluit te nemen. Maar anders dan de bewonerscommissie geeft de overgrote meerderheid van de overige bewoners aan in persoonlijke gesprekken dat zij wel begrip hebben voor de sloop’’, aldus de reactie op hun website.

In juni heeft Woonstad inloopspreekuren georganiseerd waar bewoners al hun vragen kunnen stellen. ‘’Veel bewoners willen in Kralingen blijven wonen. Daarom nemen we niet de gebruikelijke 1,5 jaar om te verhuizen, maar doen we dat in drie jaar. Zo kan iedereen straks op een plek wonen die het beste aansluit bij de wensen. De bewoners krijgen voorrang bij de nieuwbouwwoningen, indien mogelijk in de buurt van huidige buren door een keuze voor entree en portiek.’’

De sloop begint in de zomer van 2024. De komende jaren zegt Woonstad alle noodzakelijke reparaties en onderhoud te zullen blijven uitvoeren.