mainImage

Stadhuisplein krijgt er weer 416 mogelijke geluidsklagers bij

19 juni 2022, 07:10 uur
Politiek, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

Het uitgaanscentrum Stadhuisplein krijgt er weer een kopzorg bij nu het torenflat Lumière in ontwikkeling gaat. Aan het eind van deze maand gaat de gemeenteraad zich in commissieverband buigen over het nieuw te realiseren 200 meter hoge flat waar 416 huurwoningen moeten komen.

De eigenaren van de terrascafés aan het nabij gelegen Stadhuisplein houden hun hart vast omdat de Lumière-locatie onderdeel uitmaakt van het bouwblok tussen Karel Doormanstraat, Lijnbaan, Kruiskade en Weena-Zuid en dus in de toekomst ongetwijfeld weer zal leiden tot geluidsoverlastproblemen. Er moet een nieuw bestemmingplan worden vastgesteld en een besluit hogere waarden Wet geluidhinder.

Voor de nieuwe D66-bouwwethouder Zeegers meteen een hele kluif, niet in de laatste plaats omdat zij als raadslid vier jaar lang deeluit maakte van een fractie die zij-aan-zij vocht voor de belangen van de Stadhuispleinhoreca in het conflict met de Duitse eigenaren van het kantoorflat dat tot studentenhuis was getransformeerd. De Erasmus-studenten konden na verhuizing de slaap niet vatten.

In het midden van de geplande 416 huurwoningen van Lumière komt een openbare expeditiestraat die onderdeel uitmaakt van het Lijnbaan-ensemble en toegang geeft naar een aantal nutsvoorzieningen (o.a. stadsverwarming en hoogspanning). De aansluitende Lijnbaanhoven en het Cityhouse aan de Kruiskade zijn rijksmonumenten. De nieuwe ontwikkeling Lumière moet daarom zorgvuldig worden ingepast. Er is ook kantoorruimte en een hotel gepland.