Dagblad010 | Stadsbestuur moet interieur Waalse Kerk redden
mainImage

Stadsbestuur moet interieur Waalse Kerk redden

27 juli 2021, 00:01 uur
Politiek, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

Het bestuur van het Cuypersgenootschap dreigt met juridische stappen als het de gemeente Rotterdam niet lukt om te voorkomen dat er onder meer 16 kerkbanken worden gedemonteerd van het monumentale interieur van de Waalse kerk naast het Oogziekenhuis aan de Schiedamse Vest.

De Waalse kerk is een rijksmonument en overleefde als door een wonder het bombardement in mei 1940 ‘’en heeft voor Rotterdam een grote architectuur- en cultuurhistorische waarde’’, aldus het Cuypersgenootschap, dat spreekt over ‘’een cru plan’’. Ook omdat is voorgesteld om de banken te vervangen door 112 losse stapelbare stoelen.  ‘’Het Gesamtkunstwerk wordt door deze ingreep ernstig aangetast.’’

Minister Ingrid van Engelshoven van Cultuur en Wetenschap, heeft in een brief aan het Rotterdamse stadsbestuur al een negatief veranderadvies afgegeven. De bedoeling van het demonsteren (en verkopen) van de banken is om de kerk multifunctioneler te kunnen gebruiken.

Het monumentale interieur van de bijna 100 jaar oude Waalse kerk is opgenomen in het boek Kerkinterieurs in Nederland, uitgegeven door Museum Catharijneconvent en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.