Stadsbestuur wil wel Bouwen voor Natuur, maar niet verplicht

6 March 2022, 16:38 uur
Politiek
mainImage
Kurvers (links)

“Veel dieren, waaronder vogel- en vleermuizensoorten, zijn afhankelijk van een stedelijke omgeving. Door ook voor deze dieren te bouwen kan nieuwbouw leiden tot een verbetering van de biodiversiteit in de stad.” Het stadsbestuur van Rotterdam is het met de strekking van het door milieuorganisaties en bouwbedrijven opgestelde Manifest ‘Bouwen voor Natuur’ eens, maar zal het niet ondertekenen. 

Bouwwethouder Kurvers zegt als antwoord op de vragen van raadslid Ruud van der Velden dat er inmiddels al vele maatregelen genomen zijn om het natuurinclusief bouwen in Rotterdam te stimuleren. De vuistregels hiervoor zijn nageleefd projecten zoals De Groene Kaap, Little C, SAWA, en Tree House. 

‘’Ook woningbouwverenigingen bouwen steeds meer natuur inclusief. Zo is natuurinclusief bouwen ook meegenomen in de projecten ‘RISE’ en ‘Hart010’, waar specifiek woningen in de categorie ‘betaalbare woningen’ wordt gebouwd’’, laat Kurvers weten.

Natuurinclusief bouwen is overigens niet verplicht. Dat zou volgens de bouwwethouder leiden tot een stapeling van andere eisen die invloed hebben op de bouwproductie. ‘’Daarom is gekozen voor het stimuleren en motiveren van de markt’’, wat de Partij van de Dieren te vrijblijvend vindt.

Raadslid Van der Velden blijft daarom pleiten voor de eerder geadviseerde maatregelen voor bijvoorbeeld het centrum van Rotterdam: groene daken en gevels, nestelplekken voor zwaluwen, mussen en vleermuizen op dak en aan de gevel per blok of buurt, roofvogelverblijven op hoogbouwgebouwen, aandacht voor effect spiegelende gevels op fauna voor gebouwen. En voor de wijdere omgeving: aansluiten bij bomenlanen, grotere en kleine parken, kleine groene plekken voorzien van inheems struweel met eetbare bessen en kruidenrijke ondergroei voor insecten leven voor vogels, relatie met havenbekkens en rivier benutten: muurvegetatie, iepen, bomen als windvangers, groene routes naar havenbekkens en rivier, groene wandel en fietsroutes en zorg voor verbindingen onder wegen en bruggen door.

‘’Inmiddels ligt er al meer dan 400.000 m2 groen dak in Rotterdam’’, aldus Kurvers. ‘’Het afgelopen jaar is er ook een intentieverklaring met de woningcorporaties Havensteder, Woonbron, Woonstad Rotterdam en Vestia getekend om Rotterdam klimaatbestendig te houden. Verschillende klimaatadaptieve maatregelen zoals groene daken en groene gevels zijn ook een belangrijke componenten van natuurinclusief bouwen.’’