Steeds meer drugslabs

27 June 2024, 17:20 uur
Politiek
mainImage
ANP
Aboutaleb

De Rotterdamse politie heeft in 2023 in totaal 28 drugslaboratoria ontmanteld. In 2022 waren dat er 10. Ook werden 16 opslaglocaties van chemicaliën en/of hardware ontdekt. In 2022 waren dat er 6. In de meeste gevallen kon de politie ingrijpen dankzij tips.

Er zijn vorig jaar verder 13 dumplocaties gevonden (in 2022 niet één), 3 kristalliseerlocaties en 3 versnijdings- en/of verpakkingspanden. Het jaar ervoor de helft. De politie constateert dat een deel van de productie in toenemende mate plaatsvindt in dichtbevolkt gebied.

In de jaren 2021, 2022 en 2023 zijn 22 verdachten aangehouden De hoogst opgelegde straf was 36 maanden gevangenisstraf onvoorwaardelijk. Dit betrof naast Opiumwetmisdrijven ook wapenbezit. Met uitzondering van één vrijspraak eindigde tot nu toe iedere zaak in een gevangenisstraf van meerdere weken tot maanden.

Burgemeester Aboutaleb laat weten dat voor het opsporen van deze labs de oren en ogen van bewoners, ondernemers, pandeigenaren en beheerders hierbij hard nodig zijn. Te meer omdat er nog geen detectiemiddelen voor drugsproductielocaties op de markt zijn. De metingen in het rioolwater helpen alleen bij het in kaart brengen van de omvang van het probleem.

In een brief aan de gemeenteraad meldt Aboutaleb dat de productie van drugs voornamelijk plaats vindt in zogenaamde drugsproductielocaties zoals bijvoorbeeld in drugslabs en cocaïnewasserijen. In een drugsproductielocatie vinden uiteenlopende handelingen plaats die voorafgaan aan de daadwerkelijke productie van drugs, zoals laboreren en kristalliseren van stoffen. Dit leidt uiteindelijk tot de productie van bijvoorbeeld XTC en amfetamine (speed). Ook worden er drugs versneden en verpakt.

Voor de productie worden chemicaliën gebruikt die direct risico opleveren voor de personen die in het lab werken, en ook voor de directie omgeving van het lab. Denk hierbij aan chemische stoffen in de lucht en brand en/of explosiegevaar.

In cocaïnewasserijen wordt cocaïne onttrokken aan de stof waarin het verwerkt is. Cocaïne kan worden verwerkt in bijvoorbeeld kleding, steenkool of andere producten. Door middel van onder meer aceton wordt de cocaïne “uitgewassen”. Bij vermenging met lucht ontstaan er gassen die brand en explosiegevaar opleveren.