Struijvenberg pro ambtenaren, maar 'wees redelijk'

12 January 2023, 18:36 uur
Politiek
mainImage
Links: wethouder Struijvenberg. Rechts: oud-wethouder en nu raadslid Moti (PvdA) terug in de rol van vakbondsman.

door Jan D. Swart

De Rotterdamse wethouder Maarten Struijvenberg gaat ervan uit dat de ambtenarenvakbonden verstandig genoeg zijn om terug te gaan naar de onderhandelingstafel. Alleen op die manier kan er een akkoord bereikt worden over de salariseisen. Niet via het eisenpakket dat er nu ligt: 20% omhoog, want anders gaan we vanaf 25 januari het werk onderbreken.

‘’Die 20%, omgerekend in geld, die is er namelijk niet’’, zegt hij. ‘’Zelfs als we het zouden willen betalen, antwoord: kansloos. Bij 20% praat men over 200 miljoen euro verhoging over één jaar binnen een gemeentelijke begroting van 4 miljard. Kan dus niet binnen de begroting. Ook niet via een staking’’, aldus Struijvenberg donderdagmorgen in de hal van het stadhuis waar hij namens 1600 Rotterdamse ambtenaren (van de 15.000) een petitie in ontvangst nam.

‘’Het is prima dat men een eisenpakket samenstelt. Bovendien heb ik er sympathie voor. Absoluut. Maar als het bod van de werkgevers bij elkaar 9% is en de eis 20%, en men zet de laatste om in een getal, namelijk die 1 miljard, dan snapt iedereen die een gemeentebegroting kent dat dit bedrag zelfs met een hele harde staking niet is af te dwingen. Ik herhaal drie dingen. De eerste is: ik zou ze het gunnen. De tweede: maar dat geld is er niet. En de derde: ze vragen het in één jaar. In wezen vragen ze: tekenen bij het kruisje. Kan niet.’’

Tussen het bod van de werkgevers (de gemeenten van Nederland) – 9%, wat van de actiegroep een 3,2 als rapportcijfer kreeg – en de tot nu toe onwrikbare eis van 20% van de bonden, zit nog veertien dagen nadenken.

De laatste grote ambtenarenstaking dateert van november 1983. Toen werd er een maand lang geen vuil opgehaald in Rotterdam, dat gaandeweg een festival werd voor ratten. Het huis van de toenmalige vakbondsman Jaap van der Scheur, waarvan men zelfs in PvdA-kringen zei dat hij veel te ver ging, moest beveiligd worden. De rechter eindigde de staking.