Suïcidepreventie wordt stadstaak, maar is Rotterdam er klaar voor?

12 March 2025, 17:24 uur
Politiek
mainImage
Gemeente Rotterdam
Raadslid Dennis Tak (PvdA)

De grote vraag is of Rotterdam voldoende voorbereidingen heeft getroffen als suïcidepreventie vanaf 1 juli 2025 een gemeentelijke taak wordt. Raadslid Tak betwijfelt het. Hij schreef er een herinneringsnotitie over aan zorgwethouder Buijt en niet alleen omdat oppositiepartijen met het oog op de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen in maart 2026 langzaam maar zeker uit de spelonken tevoorschijn komen. Er zijn door zijn fractie al eerder vragen over gesteld.

Rotterdam krijgt een belangrijke rol in het signaleren, voorkomen en aanpakken van suïcidaliteit. Stichting 113 Zelfmoordpreventie helpt daarbij door middel van een Explainer over Lokale Aanpak. Maar de tijd dringt, vindt Tak.

Op30 mei 2024 diende de PvdA een motie in die nog steeds niet is uitgevoerd. ‘’Maar Rotterdam is een diverse stad met een breed scala aan uitdagingen op het gebied van (mentale) gezondheid, sociale cohesie en armoede. Hier lopen kinderen en jongeren een hoger risico op de daaraan gerelateerde problemen, zoals ook blijkt uit de cijfers van Regiobeeld’’, zegt Tak, die haast heeft en in zijn nieuwe brief letterlijk en figuurlijk wijst op het levensbelang van een stevige aanpak. Met andere woorden: staat het college in contact met andere organisaties, instanties en ervaringsdeskundigen, nog korter: is men actief?

Er komt een bedrag van 10 miljoen vrij per jaar voor heel Nederland. Het is de PvdA onbekend hoe dit bedrag verdeeld gaat worden onder de Nederlandse gemeenten, dus vraagt Tak bovendien een inschatting en ook of die uiteindelijke inschatting toereikend is voor de nieuwe gemeentelijke taak.