Het dit jaar niet doorgaan van de Pleinbioscoop op de punt van de Wilhelminakade (bij Hotel New York) is niet de schuld van de gemeente Rotterdam. Dat is ongeveer de strekking van het antwoord dat evenementenwethouder Kasmi heeft gegeven op de kritische vragen van de fractie van 50Plus, die de eindtijd (23.00 uur) wel wat aan de vroege kant vond voor een bioscoop in de buitenlucht. Kasmi laat weten dat de organisatie keurig een vergunning heeft gekregen conform de eigen aanvraag en daarin stond ook: 23.00 uur. (*)
Wel was er een omgevingsvergunning nodig vanwege het bestemmingsplan ‘Parapluherziening Evenementen’, waarin het aantal evenementen in Rotterdam is vastgelegd. De Pleinbioscoop kwam met 19 dagen boven het maximum uit. De aanvraag voor die omgevingsvergunning is nóóit door de organisatie gedaan, laat Kasmi weten.
Niet uitgesloten is dat dit komt omdat de (ook nog) noodzakelijke ontheffing voor de Alcoholwet slechts voor 12 dagen werd verstrekt, terwijl het evenement 19 dagen zou duren. Waarom er maar 12 van de 19 dagen alcohol mocht worden verstrekt, blijft overigens onduidelijk. Duidelijk is wel dat de organisatie van de Pleinbioscoop er tenslotte geen heil meer in zag, waarmee het beeld dat Rotterdam niet de soepelste gemeente is als het gaat om het pleasen van de horeca en het houden van evenementen niet veranderd is. Ook niet met de invloeden van D66, dat zich graag profileert als een evenementenpartij.
‘’Naar aanleiding van de gesprekken met Rotterdam Festivals en directie veiligheid hierover heeft de organisatie vervolgens besloten het evenement af te gelasten’’, aldus Kasmi, die toegeeft dat in het kader van het evenementenvergunningenbeleid aanvragen ook worden beoordeeld op andere aspecten die (geluid)overlast kunnen veroorzaken bij omwonenden, zoals op- en afbouwwerkzaamheden, de vervoersbewegingen en het stemgeluid van (vertrekkende)bezoekers. ‘’Dit is een belangrijke factor bij een evenement dat negentien dagen achtereen plaatsvindt.’’
(*) 23.00 uur is de nieuwe regel sinds 2019.