Tim de Haan (D66) hoeder van Rotterdamse architectuur van na 1965

23 October 2024, 17:48 uur
Politiek
mainImage
D66 Rotterdam
Raadslid Tim de Haan

De architectuur uit de Rotterdamse periode 1965-1990 is in het kader van de Erfgoedagenda benoemd tot een belangrijke tijdlaag voor de stad, zodat er wordt gewerkt aan een plan van aanpak die best eens nauw zou kunnen aansluiten bij de wens van D66-raadslid Tim de Haan om veel prachtige gebouwen die na 1965 zijn verrezen te gaan beschermen. Hij schreef er een initiatiefnota over.

De Haan wil een aantal maatregelen voor Post 65 architectuur in Rotterdam zoals het starten van een onderzoek naar deze periode, het opzetten van een programma om het bewustzijn over de waarde van de architectuur uit die tijd voor Rotterdam als architectuurstad te vergroten, alsook het opzetten van een beschermingsstrategie.

‘’Terwijl een stad als Utrecht al actief stappen heeft gezet door een gestructureerde lijst van Post-65 monumenten aan te wijzen, loopt Rotterdam, dat bekendstaat om haar architectuur en stedenbouw, achter op dit gebied’’, ontdekte De Haan, met zijn daaraan gekoppelde waarschuwing: ‘’Deze periode (1965-1990) bevat enkele van de meest baanbrekende en unieke bouwwerken die een belangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van het moderne Rotterdam. Zonder bewustwording en passende beschermingsstrategie loopt Rotterdam het risico dat deze gebouwen onherroepelijk verloren gaan.’’

De Haan: ‘’Naast de inventarisatie en bescherming van gebouwen, moet er bewustwording worden gecreëerd voor deze periode gekoppeld met educatie en informatie over de waarde van post-65 architectuur. Door bewustwording ontstaat er draagvlak en met dit draagvlak kan er later overgegaan worden op structurele aanwijzing van nieuwe gemeentelijke monumenten. Hierbij kan samenwerking worden gezocht met lokale onderwijsinstellingen, architectuur organisaties en cultuurfondsen.’’

Bij het door De Haan gevraagde onderzoek moet worden gelet op een breed scala aan criteria, zoals de unieke bouwstijl, de rol van het gebouw in de stadsgeschiedenis en de mogelijk culturele betekenis voor Rotterdam. Na afronding van het onderzoek kan er een lijst worden opgesteld met potentiële Post-65 monumenten.