De hoop dat de Citykerk Het Steiger Sint Dominicus (kortweg: Het Steiger) als rijksmonument en parel van de wederopbouw in tact blijft als kerk en dat de gemeente Rotterdam in dat proces een zorgplicht heeft, blijkt te worden bemoeilijkt door een complexe eigendomssituatie. Kerkcomplex en naastgelegen klooster en kantoor vallen onder verschillende eigenaren: het parochiebestuur H. Johannes, de Orde van de Dominicanen en het Bisdom Rotterdam.
Dat laat wethouder Kasmi met zijn handen in zijn haar weten aan de fractie van Partij voor de Dieren, die zich soms ineens druk maakt over zaken die groen en dieren ontstijgen en niet graag ziet dat het monumentale pand Het Steiger verkocht wordt.
De gemeente Rotterdam staat niet onwelwillend tegenover een nieuwe (onkerkelijke) bestemming van het pand, maar blijkt ook te willen bemiddelen om het bij het oude te houden. Van belang is dan wel dat alle eigenaren zich bij dit proces op één lijn bevinden. Dat blijkt niet het geval.
‘’Bij de ontwikkeling van plannen die leiden tot bouw- of sloopwerkzaamheden in of aan het monument, is het nodig dat de verkopende partij hiervoor een bouwhistorisch onderzoek met cultuurhistorische waardestelling van het gebouw laat verrichten’’, laat Kasmi weten aan de Partij voor de Dieren. ‘’Op basis hiervan kunnen de plannen worden getoetst door Bureau Monumenten en Cultuurhistorie, de Welstandscommissie, met advies van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.’’
Voorlopig is het zo dat de provincie Zuid-Holland opdracht heeft gegeven tot een haalbaarheidsstudie naar mogelijke nieuwe invullingen van het complex. Maar die kan pas worden gestart onder de voorwaarde dat alle eigenaren ook instemmen met dit onderzoek en in gesprek willen over de uitkomsten.