Het feit dat directeur Richard Sitton van Woonbron nog steeds privé actief is als verhuurder van onroerend goed in Rotterdam heeft kwaad bloed gezet bij de Autoriteit woningcorporaties. Een woordvoerder van de Aw laat in het AD weten dat persoonlijke vastgoedactiviteiten van corporatiebestuurders ‘niet wenselijk’ zijn. “Dit moet zo snel mogelijk opgelost worden”.
Volgende maand gaat de Aw om de tafel met Woonbron om hierover te praten, waarna ze zich zullen beraden op mogelijke maatregelen. “Het zou kunnen betekenen dat we de individuele leden van het bestuur en de raad van toezicht gaan toetsen op geschiktheid en betrouwbaarheid”.
Onderzoek van Nieuwsuur wees twee jaar geleden uit dat verschillende topfunctionarissen van Rotterdamse woningcorporaties een appeltje voor de dorst bijverdienden als huisjesmelker. Het nieuws sloeg in als een bom. De kritiek was nagenoeg unaniem. Maatregelen werden genomen.
Bij Havensteder ruimde de pas aangetreden commissaris Marike Tuinder het veld. Ook haar commissariaat bij Woonplus in Schiedam moest zij beëindigen.
Bij Maaswonen hielden commissarissen Hugo Hollander en Paul Rutte het voor gezien.
Bij de SOR verdween directeur Hassan Najja, die eveneens op de particuliere huurmarkt bijverdiensten beurde, uit beeld in Rotterdam. Hij vertrok naar een corporatie in Brabant. Hij kreeg de opdracht mee zijn onroerend goed binnen twee jaar te verkopen.
Diezelfde opdracht kreeg ook Sitton van Woonbron. Van zijn vijf woningen heeft Sitton er, zo schrijft het AD, nog drie in bezit. Een in het Oude Noorden, twee op Zuid.
Aangezien de onder minister Mona Keijzer ressorterende Aw de onroerendgoedactiviteiten van Sitton onwenselijk vindt, is de kans aanwezig dat hij verplicht wordt er mee te stoppen dan wel dat de Aw op zijn vertrek zal aandringen. In het kielzog daarvan zouden de commissarissen uit de raad van toezicht van Woonbron in aanmerking kunnen komen om weggestuurd te worden.
Commissarissen van Woonbron zijn vijf jaar geleden ook al eens op het matje geroepen bij de Aw. Dat ging over het ten onrechte toekennen van een vertrekpremie van 33.000 euro aan ex-topman Bert Wijbenga, de in januari vertrekkende burgemeester van Vlaardingen. De corporatie bood in ‘deze affaire’ excuus aan. Niemand hoefde weg.
Zie ook https://kjonker.blogspot.com/2020/09/door-het-stof.html