Torens omstreden Schiekadeblok kunnen gebouwd worden

15 September 2022, 15:00 uur
Politiek
mainImage

door Jan D. Swart

Bouwwethouder Chantal Zeegers (D66) gaat het jarenlang met financiële zeperds omgeven Schiekadeblok alsnog oppoetsen. Er ligt nu eindelijk een bestemmingplan klaar voor twee woontorens, één van 70 en één van maximaal 200 meter. In totaal komen er volgens de laatste prognose maximaal 650 woningen. Aan het begin van het jaar ging men voorzichtig uit van 576.

Langs het spoor is er ruimte voor nieuwbouw van 39.000 m2 kantoren, 2000 m2 méér dan vroeger dit jaar. In het onderste deel van de gebouwen komen publieke functies zoals horeca en andere voorzieningen. In de Delftsestraat en het Schieblock blijven kantoren en werkruimtes voor de vernieuwende en creatieve bedrijven. De panden aan de Delftsestraat en het Schieblock worden zoveel mogelijk behouden en in ere hersteld. Ze zijn van hoge cultuurhistorische waarde, al ziet men dat er niet bij alle van af. 

Het Schiekadeblok is het gebied dat wordt begrensd door de Schiekade, Delftsestraat, Delftseplein en het spoor en is altijd een blok aan het been voor het stadsbestuur geweest. Dat was al het geval in 2009. Later nog een keer in 2015 en voor de huidige realisatie van de 576 tot 650 woningen, de 37.000 m2 aan het kantoorprogramma en de facelift van het Hof, waarvoor aan het begin van dit jaar de basisvoorziening van 25,9 miljoen alweer moest worden verhoogd naar 36,7 miljoen ten gevolgde van de aanzienlijke stijging van de bouwkosten. Trouwens ook de uitwerking van de ondergrondse parkeergarage, de rankere woontorens vanwege wind- en bezonning en het opnemen van de huurlimitering bij de bestaande panden Delfstestraat en Schieblock liggen hieraan ten grondslag.

In 2009 pompte Adriaan Visser als directeur van het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam in totaal 200 miljoen in erfpachtconstructies op A-locaties, waaronder het Schiekadeblok. Hij bedacht deze marktboost samen met financieel-topambtenaar Carl Berg en de toenmalige PvdA-wethouder Karakus, die in zijn prepolitieke loopbaan makelaar was geweest bij Atta. Hamit kende de grondprijzen. Maar het gaat mis. Vastgoedmagnaat Luc Smits (LSI) koopt het Schiekadeblokgebied voor 26 miljoen marktconforme waarde en verkoopt het midden in de crisis aan de gemeente voor 52 miljoen. Het dubbele. De grond krijgt hij in erfpacht terug en de pacht is 2 miljoen per jaar. Maar na 2011 blijkt de vastgoedstatus van LSI – met Dick van Well in de Raad van Advies – zo slecht dat er niks meer kan worden betaald. De gemeente loopt dus mis aan erfpacht: 8 x 2 = 16 miljoen + de wodkabonus van 26 miljoen bovenbieding = totaal 42 miljoen.

In februari 2019 treedt Adriaan Visser – toen inmiddels al vijf jaar wethouder (en óók van D66) – af naar aanleiding van de commotie rond het Rekenkamerrapport over het Schiekadeblok-debacle. Zijn rechterhand Berg is dan inmiddels financieel expert voor de N.V. Stadion Feijenoord, belast met de fondsenwerving voor het nieuwe stadion. Die komt echter onvoldoende van de grond.