Dagblad010 | ‘Train hotels in herkennen van illegaliteit’

‘Train hotels in herkennen van illegaliteit’

mainImage

Leefbaar Rotterdam pleit ervoor om hotels te betrekken bij de aanpak van illegale seksuele praktijken in de stad. Aanleiding daarvoor is de vermissing van de twaalfjarige Rotterdamse Hania, vorige week. Die werd één dag na verzending van een Ambert Alert teruggevonden in een kamer in het Hilton Hotel in het centrum van Rotterdam, in aanwezigheid van een 49-jarige Amerikaan.

‘’Het zou een goede zet zijn om de hotels in deze stad nadrukkelijker te betrekken bij het aanpakken van illegale praktijken waarvoor hun kamers vaak als uitvalsbasis worden gebruikt’’, vindt raadslid Tanya Hoogwerf.

Hoogwerf stelt een cursus voor hotelpersoneel voor, net zoals dat op Rotterdam The Hague Airport gebeurt. Daar wordt het personeel getraind om verdachte situaties die erop duiden dat iemand tegen zijn of haar wil wordt vervoerd of wordt gedwongen om handelingen te verrichten die illegaal of gedwongen zijn. Defence for Children heeft een specifieke cursus ontwikkeld. ‘’De kennis ligt dus voor het oprapen’’, vindt Hoogwerf. ‘’Een vergelijkbare training van hotelpersoneel zou ervoor kunnen zorgen dat alarmerende signalen, zoals een niet Nederlandssprekende man die een kamer boekt met een jong Nederlands meisje, eerder worden opgemerkt en leed voorkomen kan worden.’’

Ook wil het Leefbaar-raadslid dat hotelpersoneel, bij het uitgaan van een Amber Alert, door hotelpersoneel ter controle een kamerronde gemaakt wordt. Ze vraagt het stadsbestuur om in overleg met betrokken bracheorganisaties en de driehoek afspraken hierover te maken.


Foto: Google Maps