Triomf GroenLinks Rotterdam: 130 miljoen in de knip

1 October 2020, 23:19 uur
Politiek
mainImage
De weg naar het GroenLinks-succes in Rotterdam: 2018. Zo begon het. Links Judith Bokhove (GL), rechts Vincent Karremans (VVD)

De Rotterdamse gemeenteraad heeft donderdag ingestemd met het voorstel van het college voor een energietransitiefonds om de stad onafhankelijk te maken van fossiele brandstoffen. Hiervoor wordt 130 miljoen euro ingelegd die de gemeente verkreeg uit de verkoop van het belang in energiebedrijf Eneco. Leefbaar en de PVV waren tegen. Op rechts de VVD, die in Rotterdam in een linkse coalitie zit, moest door het stof. Het CDA doet daar niet zo moeilijk over.   

Het fonds moet de uitstoot van CO2 en het gebruik van grondstoffen verminderen en de luchtkwaliteit in Rotterdam verbeteren. 30 miljoen euro uit het fonds is bestemd voor leningen aan minderbedeelde Rotterdammers en mkb-bedrijven zodat deze hun woning of pand kunnen isoleren of zonnepanelen op hun dak kunnen plaatsen. De overige 100 miljoen is gereserveerd voor grote bedrijven om investeringen te doen in onder meer innovatieve recycling of grootschalige energieopslag.

Het energietransitiefonds maakt deel uit van het gemeentelijke investeringsprogramma ‘Rotterdam. Sterker door’, dat de stad uit de economische crisis moet helpen. Duurzaamheidswethouder Arno Bonte: "Met het energietransitiefonds zorgen we dat Rotterdammers sneller aan de slag kunnen met het verduurzamen van hun woning en bedrijven meer duurzame investeringen kunnen doen. Daarmee geven we niet alleen de energietransitie een flinke zet, maar zorgen we ook voor een impuls voor de economie en werkgelegenheid in deze moeilijke tijd."