Van Baarle schiet niet uit z’n slof bij verloren weddenschap

20 December 2020, 23:08 uur
Politiek
mainImage
V.l.n.r.: Van Baarle overhandigt het zuinige flesje aan Jonker. Van Putten wil dat niet zien. Rechts: Verkoelen (boven) en Engberts (onder).

door Jan D. Swart

Men behoefde maar naar het gezicht van het tijdelijke Rotterdamse SP-raadslid Kees Jonker te kijken om een bevestiging te krijgen van wat hij dacht toen hij zondag zijn arm uitstak om uit handen van zijn Denk-collega Stephan van Baarle de prijs van hun weddenschap te incasseren. Hij dacht: je hebt de kosten wel beperkt gehouden.

Inzet van de weddenschap over de sloop van de Fazantstraat was een fles champagne. Van Baarle gokte erop dat die sloop door de gemeenteraad zou worden goedgekeurd. Jonker zei van niet. Het was toen 9 december. Het resultaat is bekend: Van Baarle verloor kansloos.

Maar in plaats van een magnum verraste Van Baarle de SP’er met het kleinst mogelijke ‘flessie’ vino spumante di qualita, dat hij nota bene de afgelopen week in zijn kerstpakket van de burgemeester had mogen ontvangen. De prijs daarvan ligt ver onder de 50 euro. Eén voordeel: met die aanvaarding handelt Jonker niet in strijd met de gedragscode voor een gemeenteraadslid.  

De afwikkeling van de weddenschap tussen beide raadsleden was trouwens het minst interessante onderdeel van de festiviteiten, die zich zondagmiddag afspeelden in de Fazantstraat op het speelpleintje tegenover snackbar De Buurman. Hoofdthema was dat de bewoners de opluchting vierden. Geen sloop: 216 woningen behouden.

Circa vijftig bewoners waren er voor naar het plein gekomen, inclusief de gemeenteraadsleden Ellen Verkoelen (50Plus), Co Engberts (PvdA) en Hans van Putten (Leefbaar Rotterdam).  Alle politici kregen uit handen van de strijdbare Fazantstraat-bewoonsters Louise van Gend en Lars Bieze een zelfs nog grotere fles champagne uitgereikt.

Menno Janssen

Het feestelijke gebeuren stond, zoals was te verwachten, en hoe kan het ook anders, onder leiding van de onvermijdelijke Menno Janssen. Overal waar er in Rotterdam gesloopt wordt is de Crooswijker de schrik van het stadsbestuur en dat geldt ook voor de SP'er Wijnand Rijnders. Beiden organiseerden het bewonersverzet.

Volgens Janssen zijn ‘’er nu kansen dat de Rotterdamse politiek het roer omgooit, als het gaat om het slopen van betaalbare woningen ten behoeve van de bouw van dure koopwoningen. Maar die strijd is nog niet gewonnen’’, weet hij. Allereerst richten Janssen en Rijnders zich nu op het voorkomen van de sloop van de Pompenburgflat en woningen bij de Gerdesiaweg in Kralingen West.

De bijeenkomst van vanmiddag werd ook bijgewoond door mevrouw Grarda Pelger uit de Tweebosbuurt. De 81-jarige bewoonster van de Hilledijk zei het de Fazantstraat van harte te gunnen dat de sloop is weggestemd. "Maar ik ben wel jaloers. Waarom wel de Vogelbuurt behouden en niet de Tweebosbuurt?"

Naar verwachting krijgt ze eind volgend jaar antwoord als het Haagse gerechtshof uitspraak doet. Dat gebeurt in een door Vestia aangespannen beroepsprocedure over de vraag of de huurovereenkomsten van de zittende Tweebossers mogen worden ontbonden. Momenteel zijn er nog 70 huurders met een vast huurcontract in de Tweebosbuurt. Voorts zijn 60 woningen op tijdelijke basis verhuurd.