Veel gevaarlijke jongeren in Rotterdam uit zicht jeugdzorg

9 December 2020, 23:57 uur
Politiek
mainImage
Links wethouder Bokhove, rechts raadslid Hoogwerf

Nog steeds is er in Rotterdam geen zicht op veel jongeren met ernstige problemen en blijft een aantal van hen zonder behandeling buiten de radar.

Erger nog: ze bevinden zich zonder enige belemmering onder de samenleving, terwijl sommigen daarvoor een probleem zijn en de kwestie al in april 2019 aan de kaak is gesteld door de gespecialiseerde c.q. forensische jeugdzorg.

Dat zegt Leefbaar-raadslid Tanya Hoogwerf, die t het onbehandeld rondlopen van tientallen potentieel gevaarlijke jongeren een grote zorg voor de stad vindt. ‘’Deze jongeren hadden allang in een intensief traject moeten zitten, dat ook door de rechter opgelegd is. Maar sinds de decentralisatie van de jeugdzorg is een ondoorzichtig woud aan verschillende financierings- en behandellijnen ontstaan. Met onder andere als resultaat dat jongeren met soms zeer problematische achtergronden, waaronder gewelds- en zedenzaken, van de radar kunnen verdwijnen. Met alle gevolgen van dien voor de samenleving.’’

Hoogwerf noemt in dat verband de messenoorlog tussen rivaliserende jeugdbendes die Rotterdam al geruime tijd in zijn greep houdt. Volgens haar veroorzaakt door niet aflatende problemen met wachtlijsten, ontoereikende middelen en het bereiken van budgetplafonds.

Ze wil opheldering van wethouder Bokhove, die al eerder over dit onderwerp zwaar over de knie ging bij raadslid Hoogwerf.