Veel onduidelijkheid over woningvoorraad jongeren

7 December 2023, 16:10 uur
Politiek
mainImage
ANP

Het lijkt alsof de maximale inschrijfduur bij Woonnet Rotterdam 50 maanden is. Maar het is het Burgerpanel Rotterdam niet duidelijk waarop die gegevens gebaseerd zijn. Uit de enquête die zij onder 40.000 jonge woningzoekenden hield blijkt dat ruim 31% langer dan 1 jaar ingeschreven staat, bijna 9% langer dan twee jaar en ruim 12% langer dan 5 jaar. Van de jongeren die de enquête hebben ingevuld woont de helft bij ouders, familie, bij de ex of antikraak. Zij zoeken een woning via Woonnet (87%), maar weten niet waar ze informatie kunnen vinden en of ze onder een voorrangsgroep vallen.

Volgens Burgerpanel Rotterdam hanteert de gemeente een onderverdeling in leeftijdscategorieën, waar wisselend mee gewerkt wordt. Van de bevolking in Rotterdam is 10% tussen de 18-24 jaar, 25% tussen de 25-39 jaar. Er zijn ruim 40.000 woningzoekenden tussen de 23 en 34 jaar oud. Jongeren tot 27 jaar hebben de minste kans op een woning. Ze kunnen immers niet lang ingeschreven staan en hebben doorgaans weinig financiële mogelijkheden.

Voor 18-22 jarigen geldt de 1e kwaliteitskortingsgrens. Tevens is er een actieplan voor 16-27 jarigen. ‘’De gemeente maakt al jaren afspraken met wooncorporaties dat 75% van de woningen die beschikbaar komen aan jongeren tot 23 jaar verhuurd moet worden. De wooncorporaties halen deze percentages niet’’, schrijft Sylvia Lobbe, de voorzitter Burgerpanel Rotterdam aan woningwethouder Zeegers, die graag wil weten wat de status is van de prestatieafspraken met de wooncorporaties. ''Uitgaande van “goede voornemens” en niet van “afrekenbare” afspraken, blijft het onduidelijk of de woningvoorraad voor de groep jongeren op peil blijft.’’