Veel Rotterdammers kunnen hun zorgpremie niet betalen. Aan het einde van 2019 ging het om bijna 19.000 Rotterdammers. ‘’Afgezet tegen het totale inwonersaantal van onze stad gaat het om 3,6% van de Rotterdammers. Dit percentage is een van de beste indicatoren die wij hebben om in te schatten hoeveel Rotterdammers kampen met problematische schulden’’, zegt raadslid Roest van GroenLinks.
Uit onderzoek van het Nibud onder 1500 jongeren is gebleken dat ongeveer 10% van de jongeren tussen de 18 en de 24 jaar schulden heeft bij de zorgverzekeraar. En volgens de NVVK krijgen meer dan 10.000 jongeren tussen de 18 en de 24 jaar schuldhulpverlening. “Een zorgelijke tendens’’, aldus Roest, die in kaart gebracht wil hebben hoeveel jongeren in Rotterdam hun zorgverzekeringspremie niet kunnen betalen, en daardoor in financiële problemen komen.
In het plan ‘Reset Rotterdam’, het programma om schulden te voorkomen en op te lossen, wordt ingezet op schuldpreventie op scholen. ‘’In hoeverre is dat traject ingezet’’, vraagt Roest zich af, ‘’en kan dat met de huidige kennis naar voren worden gehaald of geïntensiveerd?’’
Landelijk vroeg GroenLinks op een andere wijze aandacht voor de in geldnood verkerende jongeren. Jesse Klaver kwam op het idee om iedere 18-jarige 10.000 euro te offreren. Deze voorzet werd weggehoond.