'Verkiezingsdebat' over excuus slavernijverleden

16 December 2021, 20:41 uur
Politiek , Rotterdam & Regio
mainImage
Versnel (r)

Er viel - met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar - weer wat te kiezen in Rotterdam tijdens het debat donderdag over het excuus dat de burgemeester en zijn tien wethouders buiten de gemeenteraad had aangeboden aan alle Rotterdamse nabestaanden van het slavernijverleden.

Wie het niet meer dan billijk vindt kan terecht bij de PvdA tot aan Denk en Nida, en wie het allemaal maar flauwekul kiest Leefbaar Rotterdam of de VVD. Geen gebruikelijk coalitie-oppositieverschil dit keer. Evenmin strak rechts-links, want ook de christelijke partijen CDA en CU-SGP vonden de knieval ''een keurige en passende stap''.

''Daar past geen polarisatie bij'', zei CDA-fractieleider Segers-Hoogendoorn zelfs. Maar daar had raadslid Hoogwerf geen boodschap aan. ''Even een besluitje doordrukken aan de woke-tafel'', zei ze. ''Buiten de mening van de Rotterdammer om. Ongelooflijk.''

''Soms'', repliceerde burgemeester Aboutaleb, ''moet men een stap zetten zonder dat daar consensus voor bestaat.” Waarna hij het voorbeeld gaf van de Zuid-Afrikaanse president De Klerk, die het solo toch maar had aangedurfd om tegen de meerderheidswens van de witte samenleving de Apartheid af te schaffen.

Versnel (VVD) vond het een rare vergelijking ''want wij lopen juist vóór in ethische ontwikkelingen'', en bracht ook nog even in herinnering dat het nu inmiddels 2021 is. ''Bovendien geloven wij niet in collectieve schuldbelijdenis.”

De PvdA wel. Die partij is ook de bron van de wens, die al in de vorige beleidsperiode (2014-2018) ontsproten is bij ex-raadslid Peggy Wijntuin. ''Ja, het betekent wel degelijk iets voor veel Rotterdammers'', zei Duygu Yildirim (PvdA).