Verkoelen: 'Na verkiezingen sloopt men gewoon verder'

21 July 2021, 01:30 uur
Politiek
mainImage
Fazantstraat en rechts: raadslid Verkoelen

De woonwensen van de Rotterdamse bewoners gaan zwaarder meewegen in beslissingen over renovatie, samenvoegen en sloop en nieuwbouw. Ook wil de gemeente (nu officieel via aankondiging) aankoopspeculatie in wijken op verschillende manieren aanpakken: met zelfbewoningsplicht en opkoopbescherming.

Geschrokken van het steeds steviger weerwoord van de Rotterdammers worden vanaf nu vroegtijdige participatie van bewoners en zekerheden van herhuisvesting opgenomen in het stadsbrede Sociaal Statuut, dat de nieuwe basis wordt van de stadsvernieuwing.

Het Sociaal Statuut moet gelden voor alle Rotterdammers die te maken krijgen met herstructurering, dus voor zowel huurders van corporaties als huurders en eigenaren in de particuliere voorraad.

Deze switch naar méér transparantie en overleg schoot gisteren overigens in het verkeerde keelgat bij Ellen Verkoelen, de fractievoorzitter van 50Plus in Rotterdam. Ze schreef als reactie op haar Facebookpagina: ‘’Tussen de sloop van de Tweebosbuurt en de poging tot sloop van de Fazantstraat zit 3 jaar; wethouder Kurvers heeft dus niets geleerd in deze beleidsperiode! Nu de verkiezingstijd aanbreekt constateert de VVD dat ze niet genoeg electoraat binnen gehaald heeft met hun gentrificatiebeleid!''

''De toekomst van het VVD-woonbeleid is duidelijk: gewoon doorgaan met slopen van de sociale woonsector maar dan voortaan in samenspraak met inwoners. Participatie is het toverwoord van de moderne sloop van sociale woningbouwsector'', aldus een in haar wiek geschoten Verkoelen. ''Na de verkiezingen is er waarschijnlijk genoeg geparticipeerd en slopen de VVD, D66, CDA en Leefbaar Rotterdam gewoon verder!’’