Verkoelen verlaat 50PLUS en begint nieuwe Jongere Ouderen Unie

18 November 2023, 01:03 uur
Politiek
mainImage

Ellen Verkoelen heeft vandaag haar lidmaatschap van 50PLUS opgezegd. De 66-jarige politica blijft raadslid van Rotterdam en statenlid van Zuid-Holland, maar voortaan als vertegenwoordiger van de nieuwe Jongere Ouderen Unie (JOU). Haar voorbeeld wordt in Zuid-Holland gevolgd door onder meer Nico van Scheijndel, Jet Valk en Hennie van Schaik, die tot voor kort nog tot de partijprominenten behoorden. Landelijk verwacht Verkoelen ook een uittocht van 50PLUS-kaderleden.

Tot aan de laatste algemene ledenvergadering was Verkoelen de beoogde lijsttrekker van 50PLUS voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Ze was daartoe gekozen door de selectiecommissie, maar werd tenslotte met een verschil van zes stemmen verslagen door de Brabander Gerard van Hooft die op de kandidatenlijst op de 25e plaats stond. Van Hooft had een week eerder het landelijke nieuws gehaald omdat hij door de politie uit het hotel was gezet waar de eerste (later geschorste) algemene ledenvergadering werd gehouden.

De voornaamste reden van het besluit van Verkoelen om 50PLUS te verlaten is dat zij binnen haar partij de belangen van de ouderen niet naar behoren kan behartigen. ‘’Er is in de landelijke top van 50PLUS alleen maar belangstelling voor eigen baantjes. Met ruzie en achterklap tot gevolg. Bij elke verkiezing steekt dit gedrag de kop weer op. Dan likken zwakke broeders met een grote waffel zich in bij grondlegger Jan Nagel, die van verdeel en heers houdt. Het is telkens een energie slurpend schaakspel, dat al meer dan tien voorzitters heeft gekost en waarin totaal geen plaats is voor waar het bij 50PLUS daadwerkelijk om zou moeten gaan: het belang van de ouderen. Op routine komt men op voor het pensioen van de ouderen, maar met one issue heb je wel een heel magere inhoud. In de huidige campagne komt men niet veel verder dan het zwaaien met een lullig rood-wit-blauw-vlaggetje omdat ze de koning terug willen bij het formatieproces. Laat me niet lachen. Ouderen verdienen een zware verdediging. Daarom ben ik het nu zat. Ook omdat 50PLUS gekaapt is door de bende van Brabant, die zich de illegale verlaging van de contributies onder het voorzitterschap van Van Hooft destijds prettig heeft laten welgevallen.’’

De nieuwe politieke partij Jongere Ouderen Unie (JOU) gaat samenwerken maatwerk. Over woonruimte, inkomsten, zorg, vervoer, en recreatie. Ik wil jongeren die met inhoud en een vrolijke insteek opkomen voor hun ouders en daarbij iedereen betrekken die zich daadwerkelijk inzet voor de ouderen. Daarmee borduur ik voort op ons lokale succes in Rotterdam en Zuid-Holland bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 en later bij die van de Provinciale Staten in 2023’’, aldus Verkoelen.