Dagblad010 | Vervolging 'haatimam' niet mogelijk

Vervolging 'haatimam' niet mogelijk

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie 'walgt' van extremistische uitlatingen van de omstreden islamitische prediker Fawaz Jneid aan het adres van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. Maar het Openbaar Ministerie ziet op dit moment geen kans de man te vervolgen. Dat zegt de bewindsman in antwoord op Kamervragen van de PvdA.

Jneid bestempelde Aboutaleb als een afvallige moslim en een vijand van de islam. Het OM heeft volgens Grapperhaus zorgvuldig gekeken of hij daarvoor kan worden vervolgd wegens het aanzetten tot geweld, maar dat bleek niet het geval. ''Wij houden alles wat hij zegt aan tegen het wetboek van strafrecht'', verzekert de minister. ''Maar ook op Facebook doet deze meneer alles nét binnen de grens.''

Wel heeft Jneid al een gebiedsverbod gekregen voor de Haagse wijken Transvaal en de Schilderwijk. Dat werd in januari met een halfjaar verlengd. Dat de man steeds met succes de grenzen van het toelaatbare opzoekt, frustreert ook Grapperhaus zelf. De minister wil graag samen met de Tweede Kamer kijken wat nodig is om een stevigere aanpak wel mogelijk te maken.

Dat betekent dan waarschijnlijk wel ''dat we een stukje van de vrijheid van meningsuiting moeten inleveren'', zegt Grapperhaus. Hoewel dat recht een ''fundament van onze rechtsstaat'' is, wil hij af van uitlatingen zoals die van Jneid, waardoor andere mensen ''worden bedreigd in hun bestaan''.

PvdA-leider Lodewijk Asscher vindt de uitlatingen van Jneid ''volkomen onacceptabel''. Mensen die eerder door hem tot vijand van de islam werden bestempeld, onder wie Ayaan Hirsi Ali en Theo van Gogh ''zijn dood of worden beveiligd.'' Behalve Aboutalebs eigen partij zouden ook onder meer de coalitiepartijen VVD en CDA graag zien dat Jneid wordt aangepakt.


Foto: Digitaal Dagblad