mainImage

Visser en Kasmi 'de' wethouders van D66?

Afbeelding is niet meer beschikbaar
19 juni 2018, 00:21 uur
Politiek

Het ziet er naar uit dat D66 de eerste Rotterdamse politieke partij is die de namen van zijn twee wethouders voor het nieuwe stadsbestuur aan formateur Jan Bruijn gaat meedelen. Naar verluidt zijn dit de zittende wethouder Adriaan Visser en de nieuwe fractievoorzitter Said Kasmi.

De herbenoeming van Visser is geen verrassing. Hij beheert op dit moment naast zijn eigen portefeuille ook nog delen van zijn tussentijds opgestapte D66-college Pex Langenberg, waaronder Verkeer en Vervoer. Omnivoor Visser nam het hoofdpijndossier Hoekse Lijn over, waarover Langenberg dromerig struikelde.

Als er op het laatste moment geen onverwachte barricades worden opgeworpen is Said Kasmi de tweede. Volgens bronnen binnen D66 heeft die voordracht wel meer voeten in de aarde gehad. Een groot deel van de Rotterdamse Democraten die hierover op de achtergrond meeslist zag liever een benoeming van een vakman zoals Visser in plaats van een specifieke politicus.

Bovendien breekt Kasmi met het aanvaarden van het wethouderschap een kiezersbelofte. Maar daar zal mogelijk ook bij andere Rotterdamse partijen sprake van zijn en dat was ook gebeurd wanneer D66 intern voor Chantal Zeegers had gekozen. Zij kreeg bij de verkiezingen op 21 maart trouwens meer voorkeurstemmen dan de toenmalige lijsttrekker Kasmi, die in debatten verreweg de vriendelijkste deelnemer was, maar juist daardoor intern veel kritiek kreeg.

Wel is het zo dat Kasmi nooit onder stoelen of banken heeft gestoken graag wethouder te willen worden. Die wens kwam naar voren toen hem bij de bekendmaking van zijn kandidatuur als fractievoorzitter van D66 werd gevraagd of hij zijn (betaalde) commissariaat bij Woonbron zou gaan opzeggen. Het antwoord was toen: ja, als hij wethouder zou worden. Tot nu toe – als raadslid – heeft hij dat nog niet gedaan. Kasmi geldt als een carrièrepoliticus.

Said Kasmi (42) heeft - sinds hij lid van de gemeenteraad is - Economie, Havens, Mobiliteit en Buitenruimte in zijn partijportefeuille en was voorheen directeur a.i. van het Landelijk Bureau D66, landelijk bestuurslid van D66, lid van de D66-fractie bij de Provinciale Staten Zuid-Holland, Pechtold-adept en bestuurder van de deelgemeente Rotterdam-Centrum.


Adriaan Visser


Foto: Digitaal Dagblad