Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening tast in het duister over de aantallen door particuliere huisbazen verhuurde sociale woningen die afzonderlijke gemeenten hebben. Op de website datawonen.nl van haar ministerie staat weliswaar dat er, stand per eind 2022, om precies te zijn 2.104.005 sociale huurwoningen van woningcorporaties in Nederland zijn; van elke gemeente is keurig te zien om hoeveel woningen dat gaat. Maar informatie over het aantal goedkope huurwoningen van niet-woningcorporaties (zoals beleggers, commerciële verhuurders en andere particuliere pandjesbazen) ontbreekt op datawonen.nl.
Woordvoerster Nicole Reijnen van de minister laat weten: "Het ministerie van VRO publiceert geen cijfers over de private huurmarkt uitgesplitst naar prijsklasse omdat deze cijfers niet beschikbaar zijn". Reijnen voegt daar aan toe: "Er is wel een alternatieve bron waarin informatie over private verhuurders beschikbaar is: Het WoON2021, een driejaarlijs enquêteonderzoek".
In de zogenoemde kernpublicatie van dat gedateerde onderzoek staat een totaalaantal van particuliere woningen, die deel zouden uitmaken van 's lands sociale huurvoorraad. Citaat: "Het aantal private huurwoningen met een huur tot de liberalisatiegrens nam tussen 2018 en 2021 af van 555.000 naar 502.000 woningen". Dat is - opvallend genoeg - ruim honderduizend hoger dan het aantal van de door het CBS in samenwerking met het ministerie van BZK gemaakte Woonbase 2019-2022. In die Woonbase staat in de rubriek 'Huurwoning overig + Basishuur tot en met de liberalisatiegrens' dat er 401.900 sociale huurwoningen van niet-woningcorporaties zijn. Over een verklaring van dat forse verschil is aan het ministerie om uitleg gevraagd.
Woensdag houdt minister Keijzer de lang verwachte Woontop. Dat is een bijeenkomst waarbij Rijksoverheid, pensioenfondsen, woningcorporaties, sociale partners, gemeenten en provincies 'afdwingbare afspraken' hopen te kunnen maken over hoe er de komende jaren meer woningen kunnen worden gebouwd. En in welke categorie ze zouden moeten komen. Het ontbreken van correcte informatie over hoeveel sociale private huur er in Nederland is, kan een handicap zijn om tot duidelijke afspraken te komen.