'Voor achterlijk gedachtegoed tegen vrouwen is hier geen plaats'

7 January 2023, 07:17 uur
Politiek
mainImage
Raadslid Coenradie (Leefbaar)

Zeer zorgelijk en woestmakend. De reactie van raadslid Ingrid Coenradie van Leefbaar Rotterdam over de disproportionele toename van Eer Gerelateerd Geweld – met name bij Syriërs – laat niets te raden over. Uit cijfers van de politie blijkt dat Rotterdam tot de politieregio’s behoort waar de meeste gevallen plaatsvinden. Voorheen stond dit vergrijp op het conto van Marokkanen en Turken.

Coenradie heeft er gisteren getergd een brief over aan burgemeester Aboutaleb geschreven en besluit die met de vraag of hij haar mening deelt dat dit eergerelateerd geweld keihard bestreden moet worden en bovendien wil ze weten welke maatregelen hij daarvoor in petto heeft.

Waar in 2018 nog sprake was van 529 zogeheten ‘complexe eerzaken’, variërend van huwelijksdwang tot moord, was dat aantal in 2022 al opgelopen naar 682. ‘’Een stijging die binnen een jarenlange trend past en die voornamelijk te maken heeft met de aanhoudende instroom van migranten uit veelal islamitische landen, zoals ook de politie vaststelt’’, aldus Coenradie, die er niet omheen draait en zegt: ‘’Voor primitievelingen die vrouwen met geweld hun achterlijke gedachtegoed en levenswijze willen opdringen is in Rotterdam geen plaats.’’