Voorlopig 200 miljoen voor Boijmans, zo van: zie maar

17 December 2021, 13:22 uur
Politiek
mainImage
Gemeente Rotterdam

door Jan D. Swart

Rotterdam wil zich niet laten kennen en pompt om te beginnen in elk geval 200 miljoen in het herstel van museum Boijmans van Beuningen. Ervaringsgewijs zullen dat vele miljoenen méér worden, maar die gok neemt men op de koop toe. Tegen de tijd dat de renovatie (eerder restauratie) gereed moet zijn, is het 2029 en als het eenmaal 2029 is, zal er ongetwijfeld een forse herstelachterstand zijn en heeft bijna een volledige generatie er geen idee welke kunstopvoeding aan hun neus voorbij is gegaan.

Wethouder Said Kasmi - verantwoordelijk voor het zoveelste gokdossier op het stadhuis en alsof de duvel ermee speelt: van D66-huize - is de afgelopen dagen kamer in, kamer uit gehold om daarmee enige zekerheid te realiseren voor de directie van Boijmans van Beuningen en achteraf gezien niet voor niks. Hij volbracht een reuzenlobby. Zelfs de fractie van Denk viel tenslotte als een blok voor zijn smeekbedes, terwijl raadslid Yigit eerder toch duidelijk hoorbaar moord en brand had geschreeuwd ''voor zoveel weggegooid geld'' aan verwijderd asbest en verder een tunneltje en een ruimere entreehal. ''Hoeveel armen in de stad kunnen we daarmee wel niet helpen?'', luidde de strekking van zijn protest, doelend op zijn eigen stemmers, want het is verkiezingstijd.

Leefbaar Rotterdam luisterde het verhaal van Denk aan en dacht: dat gaan we dus niet doen.

Bingo voor Kasmi, die daarmee onverwacht het aanvankelijk zwaar pruttelende Leefbaar alsnog meekreeg in het 200 miljoen-verhaal. En toen was het gelopen koers voor dit stadsbestuur, dat hopeloos in zijn maag zat (en nog steeds zit) met de veel te late ontdekking dat Boijmans van Beuningen bouwkundig een rampenfonds is. De komende twee coalities in Rotterdam kunnen hun borst nat maken.

Hypotheek op de toekomst

''Dit is een investering in cultuur en in de beleving van cultuur. Dit is echt het beste voor de toekomst van museum Boijmans en de stad.'' Wethouder Kasmi sprak de woorden uit als een standwerker.

Het klonk gewiekst, maar het was eerder angst. Met aan het einde van een lange dag een grote zucht van verlichting, zo van: ziezo, in 2029 zal niemand zich meer herinneren dat ik in mijn piepzak zat.

Museum Boijmans van Beuningen wordt nu iets minder ambitieus gerenoveerd dan in de bedoeling lag. Geschrapt is bijvoorbeeld het paviljoen voor moderne kunst. Maar daar komt een opknapbeurt van de ‘monumentale kwaliteiten’ van de twee hoofdgebouwen voor in de plaats, riep Kasmi. Verder een transporttunnel door het Museumpark, die groen wordt. En dat is altijd een plezierige naam, groen. Links Rotterdam drukt dan altijd automatisch op de ja-knop. 

Rotterdam gaat voorlopig 200 miljoen ophoesten. ''Een hypotheek op de toekomst’’, noemde Jan-Willem Verheij (VVD) het met gevoel voor humor, die nodig was in het debat over het internationaal beroemde museum.

Boijmans Van Beuningen gaat zelf trouwens opnieuw op jacht naar 23 miljoen investeerders. ''Wat natuurlijk niet lukt'', zei Verkoelen van 50Plus als realist, ''dus plust de gemeente over een poosje gewoon weer bij en dat allemaal - dat is het ergste - zonder plan. Het is werkelijk bij de konijnen af in deze stad. Na de Blunderput, na het Schiekadeblok, na de Hoekselijn en na Feyenoord City doet men dit er gewoon nog even bij. Het is routine.''