De gewenste ontwikkeling van de totale woningvoorraad tot 2030 in Rotterdam en in de regio loopt achter. De totale uitbreidingsbehoefte binnen de regio is per saldo circa 72.400 woningen. Dit is een stuk hoger dan voor de periode 2017 tot 2030 werd vastgelegd in het Regioakkoord. Die betrof per saldo circa 56.700 woningen.
De onderzoeksbureaus Rigo en ABF, die de gemeente Rotterdam adviseren, vinden dat de aanpak – net als onder het huidige Regioakkoord - regiobreed moet liggen op de toename van het midden en dure segment. Dat is onder andere het gevolg van de aantrekkelijkheid van de stad. Rotterdam is duidelijk populair bij woningzoekenden, en ook de inkomensontwikkeling van bestaande inwoners voedt de vraag naar het midden- en dure segment.
Maar ook in het sociale segment is echter regiobreed een groei nodig. Dit komt onder andere doordat de inkomensontwikkeling van de sociale doelgroep achterblijft en sinds 1 januari 2022 (door landelijke regelgeving) ook gezinnen met een laag middenkomen tot de sociale doelgroep behoren.
De evenwichtige spreiding van de sociale voorraad over de regio blijft achter bij de huidige afspraken uit het Regioakkoord. Hiervoor zijn twee belangrijke redenen: de prijsstijgingen in de bestaande sociale koopvoorraad en het lage aandeel sociaal in de nieuwbouw in enkele regiogemeenten.
Rotterdam handhaaft zijn inzet voor starters.