VVD boos: EU-arbeidsmigranten wonen in Rotterdam, maar werken elders

21 February 2024, 18:07 uur
Politiek
mainImage
Pixabay

Rotterdam is er eindelijk achter gekomen dat veel (zo niet: heel veel) EU-arbeidsmigranten wel in deze stad wonen, maar er niet werken. Reden voor de Rotterdamse fractie van de VVD om een brandbrief te sturen naar zijn eigen wethouder Versnel en in de aanhef al aan te geven waar de schoen wringt: zij wel de lusten, maar niet de lasten. Bestemd voor de gemeenten Westland en Lansingerland.

‘’Er is sprake van een hoge concentratie EU-arbeidsmigranten in wijken zoals Carnisse, Hillesluis en Tarwewijk. Deze mensen wonen er bovendien dikwijls in slechte omstandigheden met veel mensen in kleine woningen en dat is een onwenselijke situatie’’, aldus VVD-raadslid Becker. ‘’Door een uitzending van Nieuwsuur weten we nu dat het overgrote deel van deze EU-arbeidsmigranten niet in Rotterdam, maar elders werkt, dus moeten we constateren dat de Rotterdamse woningmarkt extra belast wordt en de Rotterdammers worden opgezadeld met de overlast.’’

De Rotterdamse VVD zegt dit een onwerkbare en onhoudbare situatie te vinden en wil weten in hoeverre gemeenten zoals Westland en Lansingerland ondernemers de mogelijkheid bieden om op hun eigen terrein huisvesting voor hun personeel te realiseren? Maar ook: welke juridische mogelijkheden het stadsbestuur van Rotterdam heeft om de grenzen op te zoeken en de beide gemeenten hiertoe te dwingen.