mainImage

VVD en D66 blijven het oneens over preventief fouilleren

Preventief fouilleren
26 november 2021, 00:57 uur
Politiek, IJsselmondeNieuws, NieuwsopBeeld, Echwel Rotterdam

Binnen de Rotterdamse coalitie lopen - enkele maanden voor de nieuwe verkiezingen - de meningen tussen D66 en de VVD op het vlak van veiligheid steeds verder uiteen. Dat bleek ook gisteren weer tijdens het debat in de gemeenteraad over de rellen van vorige week vrijdagavond in de binnenstad. De VVD pleitte opnieuw voor preventief fouilleren en bij D66 vindt raadslid Arsieni die maatregel een gruwel.

Op twitter omarmde VVD-fractievoorzitter Pascal Lansink-Bastemeijer de methode, terwijl Arsieni daarop reageerde met de tekst: ‘’Zie daar cirkelredenatie in optima forma: we moeten preventief fouilleren want mensen lopen met wapens. Maar we treffen geen wapens aan, want mensen lopen niet met wapens door preventief fouilleren.’’

Arsieni (D66) houdt bij hoog en bij laag vol dat het allemaal wel meevalt in Rotterdam wat betreft de veiligheid. Ze is ook geen voorstander van mosquito’s, die de samenklonterde jeugd op afstand moet houden en evenmin van het overal plaatsen van veiligheidscamera’s. Ze vindt dat de privacy van mensen de laatste tijd moeten voeten wordt getreden.

In het recente verleden veroorzaakte dat al eens eerder woordelijke onenigheid tussen Arsieni en ex VVD-fractievoorzitter Karremans, die nu wethouder is. Meer dan eens confrinteerde Karremans haar met voorbeelden van opgeloste politiezaken dankzij het gebruik van camera's.

Onder zijn opvolger – Lansink-Bastemeijer – is wat dat betreft de lucht tussen de beide politieke partijen niet geklaard. VVD en D66 zijn het fundamenteel met elkaar oneens op het gebied van de veiligheid in Rotterdam.

Tot een coalitieconflict leidt het overigens niet. De partijen zitten de reis uit. Nadia Arsieni is trouwens in maart niet herkiesbaar.