VVD en PvdA willen ‘Chinese muur’ om Rotterdamse haven

19 June 2024, 18:18 uur
Politiek
mainImage
Van Groningen en Tak

De raadsleden Dennis Tak (PvdA) en Dieke van Groningen (VVD), die in de coalitieperiode 2018-2022 als broer en zus een boost probeerden te geven aan de horeca op plekken waar burgemeester Aboutaleb op de rem stond, hebben elkaar opnieuw gevonden: nu door Rotterdam schrik aan te jagen over de Chinese invloeden op logistieke processen. Rotterdam mag geen tweede Piraeus worden (*), vindt het duo en hebben er havenwethouder Simons een waarschuwingsbrief over geschreven.

Tak en Van Groningen verwijzen in dat verband naar een artikel in het FD over de Chinese onderneming Nuctech: 'van Europa’s favoriete beveiliger naar potentieel marktverstoorder'. ‘’Chinese bedrijven zijn al jaren bezig om wereldwijd hun invloed in handel en logistiek verder uit te breiden. Rotterdam mag dan niet onderschatten’’.

Het blijkt namelijk dat de servers van NucTech worden onderhouden door Chinese monteurs en IT specialisten. Deze mensen kunnen niet alleen bij de servers van NucTech, ‘’ze kunnen schijnbaar ook bij andere servers van andere scanners en bedrijven.’’ Hoeveel bedrijven zijn dat, wil het tweetal weten. En wat is nu het percentage van onze scanapparaten dat Chinees is?’’

Sommige bedrijven bouwen een zogenaamde “Chinese muur” om te voorkomen dat informatie van het ene deel naar het andere deel van een bedrijf kan gaan. ‘’Wordt het niet tijd dat we dat massaler gaan doen?’’, adviseren ze de havenwethouder.  

(*) Een goed voorbeeld daarvan is – vinden VVD en PvdA - de overname in 2016 van de Atheense haven van Piraeus in Griekenland door Chinese scheepvaartgroep Cosco Shipping. Cosco heeft sinds dat moment een meerderheidsbelang in deze haven. Ze heeft forse investeringen gedaan in de infrastructuur en twee containerterminals. Vandaag de dag is Piraeus de vierde containerhaven van Europa en China maakt de dienst uit in deze haven.