VVD: festivalganger wijzen op gevolgen drugs

26 August 2019, 09:00 uur
Politiek
mainImage
Gemeente Rotterdam

De Rotterdamse VVD wil festivalgangers in Rotterdam wijzen op de gevolgen van drugsgebruik. Aanleiding is de vondst van een dode en gewonde in een vermoedelijk drugspand aan de Louise de Colignylaan in Kralingen. Wat de VVD betreft komen er bij festivals voortaan levensgrote billboards. Het onderwerp staat op de agenda tijdens de eerstvolgende raadsvergadering.

Een belangrijke oorzaak van drugslabs en drugsgeweld in woonwijken is de enorme vraag naar drugs. Tegelijkertijd zijn maar weinig drugsgebruikers bewust van de maatschappelijke gevolgen van hun drugsgebruik - nog los van de gevolgen voor hun eigen gezondheid. Daarom wil de Rotterdamse VVD dat de gemeente levensgrote billboards neer gaat zetten bij festivals waarbij het vermoeden bestaat dat daar drugs worden geconsumeerd met daarop de confronterende boodschap met de maatschappelijke consequenties van drugsgebruik.

Fractievoorzitter Vincent Karremans: "Omdat yuppen, zonder enig bewustzijn van wat de gevolgen zijn, op festivals xtc gebruiken, wordt Rotterdam geteisterd door onder andere wapengeweld op klaarlichte dag in kinderrijke woonwijken, hebben we te maken met drugslabs in normale appartementencomplexen en worden jonge jongens op vroege leeftijd het criminele milieu in getrokken. Maar denk ook aan de gevolgen van bijvoorbeeld het dumpen van drugsafval in de natuur."

Het is volgens de Rotterdamse VVD tijd dat we met z'n allen ons bewust worden wat het in standhouden van de vraag naar drugs teweeg brengt. "Denk daar eens over na voordat je een xtc pil in je mond stopt of dealer appt. Door levensgrote billboards bij festivals neer te zetten kun je niet meer om die gedachte heen."

Daarnaast wil de Rotterdamse VVD wil dat de gemeente meer verdachte panden gaat screenen, gesloten panden zichtbaar met behulp van posters en makelaarsboden gaat signaleren als gesloten drugspanden zodat wordt laten zien dat misdaad niet loont en bewoners massaal wijst om verdachte panden desnoods anoniem te melden.

Op donderdag 5 september om 10:00 uur zal de Rotterdamse gemeenteraad hier over debatteren.