VVD Rotterdam: Kraken = diefstal = narigheid

4 May 2021, 12:02 uur
Politiek
mainImage

Rotterdam houdt niet bij hoeveel woningen er momenteel zijn gekraakt. Ook cijfers uit het verleden zijn niet bekend. Er geldt namelijk geen meldingsplicht.

De gemeente grijpt bij een gekraakt pand ook alleen in wanneer er sprake is van een bouwtechnisch gebrek (gevaarlijk aangelegde stroomkabels) of wanneer het pand wordt gebruikt voor een hennepkwekerij.

VVD-raadslid Lansink-Bastemeijer zal niet blij zijn met het antwoord van de bouwwethouder, die zelf ook aan allerlei wetjes gebonden is. Lansink had gehoopt dat met het recent aannemen van de Kraakwet door de Eerste Kamer het OM binnen 72 uur de politie kon verzoeken het pand te laten ontruimen. "Kraken = diefstal = narigheid”, schreef hij aan het stadsbestuur.

Zo eenvoudig ligt dus de oplossing niet.

‘’Op grond van rechterlijke uitspraken hebben krakers een zekere mate van bescherming van hun 'woonrechť, doordat zij via een kort geding procedure bij de civiele rechter een ontruiming kunnen aanvechten. Pas als de krakers daar niet in slagen, zal zo nodig de politie het pand ontruimen. Maar in het geval het Openbaar Ministerie met een kraaksituatie in aanraking komt, wordt eerst contact gezocht met de eigenaar vanuit zijn verantwoordelijkheid’’, aldus wethouder Kurvers.

Na ontruiming is het aan de eigenaar om ‘herkraak’ te voorkomen, een betere beveiliging aan te brengen of eventueel tot sloop over te gaan. Als zich rond een pand openbare orde problemen voordoen en de eigenaar treedt niet op, kan het OM een aanzegging tot ontruiming aan de krakers doen. ‘’Maar ook in deze situatie zijn krakers in de positie een kort geding aan te spannen, waarvan de uitkomst wordt afgewacht’’, aldus Kurvers. ‘’Directe ontruiming kan alleen bij vernielingen.’’

Voor de gemeentelijke bevoegdheden heeft de Kraakwet dus geen gevolgen.