VVD Rotterdam loopt weer vast op camerablokkade D66

10 June 2024, 17:00 uur
Politiek
mainImage
VVD
Lansink-Bastemeijer

Burgemeester Aboutaleb heeft in een historisch kort briefje aan VVD-fractievoorzitter Lansink-Bastemeijer aangegeven weinig te kunnen betekenen voor de bewoners van de Vijverweg in Kralingen die op een ochtend hun auto’s aantroffen met lege banden, en achter de ruitenwissers de mededeling dat zij hun leven moesten beteren. Zoiets gebeurt ook in het buitenland, antwoordde Aboutaleb. Punt.

Bovendien meldde hij dat er ook geen aanhoudingen hebben plaatsgevonden. En op de eerdere vraag van de fractie van de VVD of hij bereid is veiligheidsmaatregelen te nemen in de vorm van extra politiecontroles en veiligheidscamera’s, verwees hij in andere bewoordingen naar de obstakels van D66 die de inzet van cameratoezicht koppelt aan de moeizame toets van subsidiariteit en proportionaliteit. D66 wil op straat niet gefilmd worden.

Geen acties dus tegen de door Lansink-Bastemeijer benoemde ‘’zelfverklaarde wereldverbeteraars’’, die de banden van de auto’s hadden laten leeglopen van in hun ogen ‘’onnodige statussymbolen.’’ Dit kon wat de Rotterdamse VVD betreft ‘’niet ongestraft blijven.’’ Hun fractievoorzitter wilde opsporing van de daders en het daarna vergoeden van de schade. Te meer omdat ‘’deze activisten doelbewust levens van mensen in gevaar hebben gebracht. Het rijden op te zachte of lege banden is namelijk gevaarlijk, want je zal maar met spoed naar het ziekenhuis moeten. Dit is geen activisme of burgerlijke ongehoorzaamheid maar pure misdadigheid.’’

Nu D66 en VVD samen in één coalitie zitten, moet Lansink-Bastemeijer zijn wens voor meer cameratoezicht twee jaar voor zich uitschuiven.