In sommige andere gemeenten dan Rotterdam krijgen inwoners die aangewezen zijn op geestelijke gezondheidszorg soms al hulp aangeboden vanaf het eerste moment dat hun naam op de wachtlijst voor specialistische zorg staat. Raadslid Verweij (VVD) weet dat niet van Rotterdam. Maar wel dat de wachtlijsten in de specialistische netwerkvereniging ggz hier erg groot zijn. Zelfs te groot.
‘’Een deel van de Rotterdammers die op de wachtlijst staan heeft geen, of niet alleen, specialistische zorg nodig, en zou soms zelfs beter af zijn buiten de ggz. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die kampen met onderliggende sociale, juridische of financiële problemen’’, zegt hij. Met andere woorden: een andere aanpak zou ruimschoots effectiever kunnen zijn. Bij tijdige splitsing kunnen immers op die manier de problemen voor de mensen die versneld geestelijke zorg nodig hebben ook sneller worden opgelost.
Maar of het ook daadwerkelijk zo simpel is, is voor hem de tweede vraag. En om die reden heeft hij daarom ook aan de nieuwe zorgwethouder Struijvenberg (van Leefbaar Rotterdam) gevraagd om de materie nu eens klip en klaar zwart op wit aan de gemeenteraad uit te leggen.
Struijvenberg erfde de zorgbegeleiding in Rotterdam van het CDA, dat de laatste vijf jaar tot aan afgelopen zomer drie wethouders op deze portefeuille versleet: Hugo de Jonge, Sven de Langen en Christine Eskes.