Waar zijn de borstbeelden uit de Afrikaanderwijk?

21 January 2020, 12:56 uur
Politiek
mainImage
Flickr

De borstbeelden van Zuid-Afrikaanse prominenten zijn verdwenen uit de Afrikaanderwijk. Dat stellen Leefbaar-raadsleden Geert Koster en Caroline Aafjes-van Aalst. Het tweetal wil weten waar de beelden zijn gebleven en vragen het stadsbestuur daartoe om opheldering. 

''De borstbeelden werden geplaatst in een in 2013 gesloopt pand in de hoek van de Bloemfonteinstraat en de Bothastraat. Daarnaast bevonden zich volgens de overlevering nog diverse andere beelden van Zuid-Afrikaanse prominenten in de wijk. Allen in de loop der tijd verdwenen'', stellen Aafjes-van Aalst en Koster. ''Het is tekenend voor het eroderend besef van cultuur en tradities, iets waar Leefbaar Rotterdam zich altijd al hard voor gemaakt heeft. Wie het verleden niet kent, kent de eigen geschiedenis niet. Tevens zijn wij van mening dat de banden tussen Afrikaners en Nederlanders gekoesterd moet worden, zeker nu Afrikaners in Zuid-Afrika door geweld en raciale wetgeving een onzekere toekomst tegemoet gaan.''

De Leefbaar-raadsleden vragen het stadsbestuur na te denken over een mogelijke nieuwe plek voor de beelden. Tevens willen zij weten of er nog meer standbeelden en kunststukken met historische waarde ''verstoffen'' in de gemeentelijke opslag.