Waarom koopt Rotterdam zelf geen sociale woningen op?

1 February 2021, 16:57 uur
Politiek
mainImage

Jaarlijks verkopen Rotterdamse woningcorporaties een deel van hun bezit aan de markt (investeerders). Dat is een doorn in het oog van de PvdA en de SP in het bijzonder. Omdat het in Amsterdam niet anders is, is het stijf-links college in de hoofdstad (*) van plan om voortaan zelf te panden te kopen. En dat bericht was koren op de molen van het Rotterdamse SP-raadslid Jonker die meteen aan bouwwethouder Kurvers gevraagd heeft of dat ook niet een briljant idee voor Rotterdam is.

‘’Woningcorporaties doen jaarlijks vele honderden sociale huurwoningen in de verkoop. Met alle gevolgen van dien: enorme tekorten en ellenlange wachtlijsten voor Rotterdammers die een woning zoeken’’, zegt Jonker, die ervan overtuigd is dat de maatregel in Amsterdam de enige juiste is om het tekort aan sociale woningen in de grote steden in te perken. Bovendien wil Jonker - nu hij toch een brief aan Kurvers aan het schrijven was - van Kurvers weten of hij het met de fractie van de SP eens is ‘’dat de verhuurheffing ervoor zorgt dat woningbouwcorporaties hun taak als volkshuisvester niet goed kunnen uitvoeren?’’

Over het jaar 2021 zijn trouwens de volgende verkoopafspraken in Rotterdam gemaakt:
Woonstad: 110 woningen
Havensteder: 220 woningen (aanvankelijk, inmiddels worden het er maar 60)
Woonbron: 145 woningen
Vestia: zeer beperkt tot nihil.

*) Het stadsbestuur in Amsterdam bestaat sinds 2018 uit: drie wethouders van GroenLinks, twee van D66 en PvdA en één van SP en een GroenLinkse burgemeester.