Rotterdamse huurdersorganisaties en bewoners zijn vaak niet op de hoogte van plannen over duurzame elektriciteit en warmtetransitie. Besluiten worden pas meegedeeld als ze genomen zijn. Zes van de zeven oppositiepartijen in de gemeenteraad wilden daar verandering in - gewoon: overdragen van kennis - maar kregen de kous op hun kop. De coalitie (VVD, GroenLinks, PvdA, D66, CDA, CU-SGP) sloten opnieuw de rijen en kregen als bonus één stem van de PVV cadeau. Geen pottenkijkers bij het ontwikkelen van duurzame elektriciteit en warmtetransitie in de gebouwde omgeving.
Vreemd, vond Aart van Zevenbergen (SP) die het - breed genomen - gek vindt dat de milieuwethouder zoveel vrij spel krijgt en niet op z’n vingers wordt gekeken. ‘’De Regionale Energiestrategie is een instrument om gezamenlijk te komen tot keuzes Ook voor de benodigde opslag en energie-infrastructuur. En als men dat weet dat huurdersorganisaties en bewoners niet de expertise hebben’’, dan is – want daar kwam zijn pleidooi op neer - kennisoverdracht toch wel het minste wat je voor de mensen kunt realiseren. ‘’In die RES staat dat de oplossingen voor de klimaattransitie gedragen moeten worden door de betrokkenen in de omgeving.’’
Nee dus. Geen lastpakkenverzwaring in het overleg. Na de Hoek van Holland-nachtmerrie heeft men in de coalitiefamilie schoon genoeg van sturende bewoners, zegt men in oppositiekringen.