mainImage

Wat gaat Rotterdam doen tegen te dure dierenzorg?

14 januari 2022, 18:52 uur
Politiek, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

De Partij voor de Dieren in Rotterdam is benieuwd welk advies het stadsbestuur heeft voor de Rotterdammers, die aantoonbaar in de geldproblemen zijn gekomen tengevolge van schrikbarend hoge kosten voor spoedbezoeken aan de dierenklinieken. Het probleem kwam aan het licht tijdens het televisieprogramma Meldpunt van Max van vorige week. In die uitzending werden verhalen opgevoerd over rekeningen van duizenden euro’s die moesten worden betaald voor spoedgevallen buiten reguliere openingstijden.

''Los van de financiële problemen bestaat nu ook de kans dat mensen zich voortaan misschien wel drie keer bedenken voordat ze opnieuw een gang naar de diergeneeskundige zorg maken en dat is natuurlijk een uiterst onwenselijke situatie'', vindt Ruud van der Velden, de Rotterdamse fractievoorzitter van de dierenpartij.

De markt voor diergeneeskundige zorg buiten reguliere openingstijden is veelal het domein van enkele ketens van specialistische klinieken. Volgens het tv-programma van Max hadden twee van die ketens (AniCura en Evidensia) op hun webpagina's een advies verstrekt aan hun klanten.

AniCura gaf als tip het daglimiet van het te pinnen bedrag te verhogen ''als u uw dier komt ophalen.'' Terwijl Evidensia - volgens Meldpunt - nog een stap verder ging door bij geldgebrek te adviseren geld te lenen van vrienden, een crowdfundactie te starten of zelfs een persoonlijk krediet af te sluiten.

''Inmiddels heeft Evidensia deze informatie verwijderd'', laat Van der Velden weten, maar dat weerhoudt hem er niet van om voor alle zekerheid te vragen welke mogelijkheden de verantwoordelijke Rotterdamse dierenwethouder Karremans heeft om ''ketens van dierenklinieken die deze adviezen uitgeven aan klanten, te wijzen op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid niet indirect schulden bij een kwetsbare doelgroep te stimuleren.''

De Partij voor de Dieren hoopt trouwens ook dat met de rentree van het dierenasiel aan de Abraham van Stolkweg ook de zogenoemde Minimax Dierendokter terugkeert, omdat juist die in het verleden klaarstond voor de Rotterdammers met een smalle beurs.


Foto: Dierenambulance